Forlovelsesringer
  • Diamantring, Klassisk tynn pave i hvitt gull
  • Gifteringer
  • Smykker
  • om sevendal
  • Vi velger våre materialer med største omhu for å sikre at de oppfyller de høyeste standardene, både med tanke på kvalitet og vårt ansvar for samfunn og miljø.

    Våre naturlige diamanter er hentet fra Etkati- og Diavik-gruvene i Canada, og hver diamant blir nøye sporet.

    I alle våre smykker bruker vi kun gull som er sertifisert av Fairtrade. Dette sikrer at hvert kjøp bidrar til bedre levekår og miljøstandarder i gruvesamfunnene.

  • Klassisk tynn diamantring pave i hvitt gull
  • Amazonas, sett ovenfra

    Hvorfor velge etisk gull?

    Gullindustrien er kjent for sine alvorlige sosiale og miljømessige utfordringer. Gruvedrift kan føre til store miljøskader og utnyttelse av arbeidere. Etisk gull har dukket opp som en løsning for å møte disse problemene ved å sikre bærekraftig og ansvarlig praksis.


    Denne artikkelen vil gi deg innsikt i hvorfor etisk gull er et bedre valg, de sosiale og miljømessige fordelene ved etisk gull, og hvordan du kan støtte en mer ansvarlig gullindustri.

    Hva er etisk gull?

    Etisk gull er gull som er produsert av små gullgruver med en åpen og sporbar forskyningskjede på en måte som tar hensyn til både miljøet og menneskers rettigheter. Dette innebærer å minimere miljøskader og sikre rettferdige arbeidsforhold. Etisk gull er ofte sertifisert av organisasjoner som garanterer at gullet er utvunnet på en ansvarlig måte.

    Problemene med gullgruvedrift

    Geamana, Romania 2019 - Giftigavfall fra gullgruvedrift

    Miljøskader


    Gullgruvedrift er ofte forbundet med alvorlige miljøskader. Bruk av giftige kjemikalier som kvikksølv og cyanid forurenser vannkilder og jord.


    Barnearbeid


    Mange gruver benytter seg av barnearbeid, noe som fratar barn deres rett til utdanning og et trygt liv. Barnearbeid er et alvorlig problem i gullgruvedrift, og det bryter grunnleggende menneskerettigheter.


    Dårlige arbeidsforhold


    Arbeidere i mange gruver jobber under farlige forhold uten tilstrekkelig beskyttelse eller lønn. Disse arbeidsforholdene fører ofte til helseskader og ulykker.

    Industriell gullgruvedrift

    I dag utgjør industrielle gullgruver omtrent 80 prosent av verdens årlige gullproduksjon.


    Cyanidutvasking er den mest utbredte metoden for å utvinne gull. I denne prosessen knuses bergartene til fint støv og gjennomgår en omhyggelig prosess med bruk av en cyanidbasert løsning for å separere gullet.


    Cyanid er ekstremt giftig, og ulykker eller lekkasjer kan føre til forurensning av vannkilder, skade på økosystemer og helseproblemer for mennesker og dyr. Så lite som et riskorn med cyanid kan være nok til å drepe et menneske.


    For å utvinne kun 10 gram gull, kreves hele 4 kilo cyanid, og resultatet er utrolige 20 tonn giftig avfall og 260 kilo klimagassutslipp.

    Et grått cyanidholdig gruveslam blir spylt ut i en dam

    Miljøskader fra demninger

    For å begrense de økologiske konsekvensene av gullgruvedrift, bygges det ofte demninger for å lagre avfallet, som vanligvis tar form av et grått, væskeaktig slam. Disse demningene er ikke alltid en sikker løsning. Kjemikaliene som brukes i cyanidutvasking har en tendens til å sive inn i jord og grunnvann, noe som kan forurense vannkilder og miljøet.

    Demmning med giftig gullgruveslam

    Risikoen for demningsbrudd

    Et enda større problem er faren for katastrofale lekkasjer. Verden er i dag fylt med tusenvis av slike demninger, og det har allerede vært over 364 hendelser med brudd på disse dammene, som har resultert i alvorlige miljøkatastrofer. Slike hendelser har rammet land som Canada, Romania, Kina, Ghana, Russland, Peru, Sør-Afrika   og mange andre i en endeløs liste.

    Kjente miljøkatastrofer forårsaket av demningsbrudd

    • Banqiao-demningen i Kina, 1975: Den verste miljøkatastrofen forårsaket av demningsbrudd. Demningen brast og skapte en flodbølge som drepte over 200 000 mennesker og ødela over 10 millioner hjem.
    • Brumadinho-demningen i Brasil, 2019: Den mest nylige store miljøkatastrofen. Demningen brast og skapte en flodbølge av giftig slam som drepte over 200 mennesker og ødela over 1 000 hjem.
    • Baia Mare Aurul-gullgruven i Nordvest-Romania, 2000: Brøt sammen og frigjorde 100 000 kubikkmeter avfallsvann, sterkt forurenset med cyanid.
    Geamana, Romania - utbrudd, giftig avfall fra gullgruvedrift

    Det anslås at gruveselskaper globalt er ansvarlige for å dumpe minst 180 millioner tonn giftig avfall i elver, innsjøer og hav hvert år, med ødeleggelse av korallrev, marint liv og ferskvannsøkosystemer.

    Småskala gullgruvedrift: En skjult miljøkatastrofe

    Småskala gullgruvedrift utgjør rundt 20 prosent av verdens gullproduksjon, men står for hele 90 prosent av den totale arbeidsstyrken. Verden over teller småskala gullgruvearbeidere omtrent 20 millioner mennesker.

    Sosiale og økonomiske utfordringer

    I tillegg til miljøproblemer, er småskala gullgruvedrift også forbundet med sosiale og økonomiske utfordringer. Mange gullgruvearbeidere er utsatt for utnyttelse og lav lønn. De mangler ofte tilgang til grunnleggende rettigheter og tjenester, og de er ofte fanget i en syklus av fattigdom.

    Kvikksølvvask

    En av de mest skadelige metodene for å utvinne gullet er kvikksølvvask. I denne prosessen blandes gullgruvestein med kvikksølv, som binder seg til gullet og gjør det lettere å skille det ut. Småskala gullgruvedrift er den største kilden til kvikksølvforurensning i verden, og bidrar med nesten 40 prosent av alt kvikksølv som kommer inn i atmosfæren vår.


    Kvikksølv kan transporteres over lange avstander og forurense vann, jord og luft. Det kan også akkumuleres i levende organismer, og føre til alvorlige helseproblemer, inkludert hjerneskader, fødselsskader og kreft.

    En klump med gull og kvikksølv amalgam i hånden til en gullgruvearbeider
    Gullgruvearbeider brenner av kvikksølv og gull amalgam mens han holder trøyen foran nesen

    Barnearbeid i gullgruver

    Barnearbeid i gullgruver er en av de mest alvorlige formene for barnearbeid i verden. Ifølge en nylig publikasjon i National Institutes of Health (NIH) tvinges over 5 millioner barn til å arbeide i små gullgruver verden over. Barn i gullgruver utsettes for farlige arbeidsforhold, inkludert eksponering for tungmetaller, giftige kjemikalier og røyk. De utsettes også for fysisk og psykisk misbruk.

    BArnearbeider holder en bøtte og står i sand
    BArnearbeider jobber og løfter en tung bøtte

    Studier viser at 3,3-6,5 millioner gullgruvearbeidere lider av skader fra kvikksølveksponering, som syns- og hørselstap, permanent hjerneskade, forsinket fosterutvikling og misdannelser.

    Hvorfor velge etisk gull

    Valg av etisk gull bidrar til å:


    • Redusere miljøskader: Ved å støtte bærekraftige gruvedriftsmetoder som minimerer miljøpåvirkningen.
    • Forbedre arbeidsforhold: Sikre at arbeidere får rettferdig lønn og jobber under trygge forhold.
    • Støtte lokalsamfunn: Inntekter fra etisk gull bidrar til økonomisk utvikling og forbedring av livskvaliteten i lokalsamfunn.
    • Bekjempe barnearbeid: Ved å velge etisk gull, støtter du en industri som aktivt motarbeider barnearbeid og fremmer barns rettigheter.

    Sertifiseringer og standarder for etisk gull

    Det finnes to sertifiseringer som sikrer at gull er utvunnet etisk:


    • Fairtrade Gull: Sikrer rettferdige arbeidsforhold og miljøvennlige produksjonsmetoder.
    • Fairmined Gull: Fokus på småskalaproduksjon som følger strenge miljø- og arbeidsstandarder.
    Fairmined gold logo
    Fairtrade gold logo

    Fairtrade Gold

    Fairtrade Gold er et sertifiseringssystem som sikrer at gullet er produsert på en etisk og bærekraftig måte. Systemet er utviklet av Fairtrade International, en ideell organisasjon som jobber for å sikre rettferdige handelsforhold for produsenter i utviklingsland.


    Fairtrade Gold-sertifisert gull er produsert av småskala gruvearbeidere som får en rettferdig pris for gullet sitt. Det er også en tilleggsbetaling som går til samfunnsutvikling og prosjekter som skal forbedre levekårene til arbeiderne og lokalsamfunnet.

    Fairmined Gold

    Fairmined Gold-sertifiseringen setter strenge standarder for arbeidsforhold, miljøhensyn og sosialt ansvar. Arbeidere som jobber under denne sertifiseringen, får også en rettferdig pris for gullet sitt, og det legges stor vekt på bærekraftige praksiser. Fairmined Gold-sertifiseringen sikrer også at en del av inntektene går tilbake til lokalsamfunnene for å støtte utviklingsprosjekter og forbedre levekårene.

    Forskjellene mellom Fairtrade Gold og Fairmined Gold

    Selv om begge sertifiseringssystemene har lignende mål, er det noen forskjeller i hvordan de opererer og hvilke organisasjoner som står bak dem:


    • Organisasjoner: Fairtrade Gold er en del av Fairtrade International, en bredere organisasjon som fokuserer på rettferdig handel for ulike produkter. Fairmined Gold er utviklet og administrert av Alliance for Responsible Mining (ARM), som har spesialisert seg på å forbedre småskala gruvearbeid.
    • Standarder: Fairtrade Gold-standardene er basert på Fairtrade Internationals generelle standarder for rettferdig handel. Fairmined Gold-standardene er mer spesifikke for gullutvinning og tar hensyn til de utfordringene som småskala gruvearbeidere står overfor.
    • Tilleggsfordeler: Både Fairtrade Gold og Fairmined Gold gir tilleggsfordeler til arbeidere og lokalsamfunn, som inkluderer økonomisk støtte til samfunnsutvikling og sosiale prosjekter.
    • Sertifiseringssymboler: Produktene som oppfyller standardene for Fairtrade Gold og Fairmined Gold, kan bære sertifiseringssymbolene til de respektive systemene, slik at forbrukerne kan identifisere etisk produserte gullprodukter.

    Fairtrade Gold og Fairmined Gold er begge viktige sertifiseringssystemer som bidrar til å fremme bærekraftig gullutvinning. Ved å kjøpe Fairtrade Gold- eller Fairmined Gold-sertifisert gull kan forbrukere bidra til å støtte disse målene.

    Fordeler med å velge etisk gull

    Miljøvennlig

    Etisk gull reduserer miljøskader og bevarer naturressurser ved å bruke bærekraftige gruvedriftsmetoder som minimerer miljøpåvirkningen.

    Sosialt ansvarlig

    Ved å støtte rettferdige arbeidsforhold og økonomisk utvikling i lokalsamfunn, bidrar etisk gull til en positiv sosial innvirkning. Gruvearbeidere får rettferdig kompensasjon og arbeider under trygge forhold.

    Bekjemper barnearbeid

    Ved å velge etisk gull, støtter du en industri som aktivt motarbeider barnearbeid og fremmer barns rettigheter.

    En vei ut av fattigdom og urettferdighet

    Å kjøpe etisk gull kan være en vei ut av fattigdom og urettferdighet for småskala gullgruvearbeidere. Disse dedikerte menneskene utgjør hele 90% av arbeidsstyrken i gullgruveindustrien, men deres innsats bidrar kun til 20% av den totale gullutvinningen.


    Ved å velge etisk gull kan du bidra til å sikre at gruvearbeidere mottar rettferdig kompensasjon for sitt slit. Samtidig unngår du å støtte en industri kjent for alvorlige menneskerettighetsbrudd og skadelig påvirkning på miljøet.


    Med over 20 millioner mennesker som arbeider i småskala gullgruvedrift globalt, har etisk gull potensial til å ha en betydelig innvirkning på millioner av mennesker og samfunn verden over.


    Selv om sertifisert etisk gull for tiden er sjeldent å finne på det norske markedet, er forbrukernes potensial til å skape endring enormt. Ved å spre budskapet om etisk gull kan vi bidra til å øke etterspørselen etter etisk gull. Dette vil på sin side sikre at flere gruvearbeidere får rimelig betaling for sitt arbeid, samtidig som vi beskytter miljøet for kommende generasjoner.

    Konklusjon

    Valg av etisk gull er en investering i en bærekraftig fremtid. Ved å velge produkter som oppfyller etiske og miljømessige standarder, bidrar du til en positiv global innvirkning.

    Takk for at du har lest denne artikkelen. Vi håper du vil dele budskapet videre og bidra til å skape en mer ansvarlig gullindustri.

    Relaterte artikler

    Ofte stilte spørsmål om etisk gull

    Hva er forskjellen mellom etisk og tradisjonelt gull?

    Tradisjonelt gull er ofte forbundet med miljøskader og urettferdige arbeidsforhold, mens etisk gull følger strenge miljø- og arbeidsstandarder.

    Hvor kan jeg kjøpe etisk gull?

    Flere juvelerer og nettbutikker tilbyr etisk gull. Sørg for å sjekke deres sertifiseringer.

    Er etisk gull dyrere?

    Etisk gull kan være litt dyrere på grunn av de høyere produksjonskostnadene, men mange mener at de sosiale og miljømessige fordelene oppveier kostnaden.