Forlovelsesringer
 • Diamantring Sevendal, klassisk kantet diamantring i hvitt gull 1ct diamant
 • Klassisk tynn diamantring oval i gult gull, på finger
 • Gifteringer
 • Giftering rund form 3 mm gult gull på finger
 • Smykker
 • Diamantring Sevendal, klassisk kantet diamantring i hvitt gull 1ct diamant
 • Enstens diamantøredobb 6 klør hvitt gull i øret på en modell
 • Tennisarmbånd Sevendal, hvitt gull, 2ct og 6ct på arm
 • Rosettring Sevendal, hvitt gull med 1 carat diamant
 • Klassisk tynn diamantring oval i gult gull, på finger
 • om sevendal
 • Vi velger våre materialer med største omhu for å sikre at de oppfyller de høyeste standardene, både med tanke på kvalitet og vårt ansvar for samfunn og miljø.

  Våre naturlige diamanter er hentet fra Etkati- og Diavik-gruvene i Canada, og hver diamant blir nøye sporet.

  I alle våre smykker bruker vi kun gull som er sertifisert av Fairtrade. Dette sikrer at hvert kjøp bidrar til bedre levekår og miljøstandarder i gruvesamfunnene.

 • Klassisk tynn diamantring pave i hvitt gull
 • Gifteringer i hvitt gull, gult gull og rosegull

  Hva er de ulike fargene på gull?

  Gull finnes i et mangfold av farger og nyanser, fra det klassiske gule til det moderne hvite og det romantiske rosé. I tillegg til disse velkjente variantene, finnes også mer uvanlige farger som grønt og svart, som kan tilføre et unikt og spennende preg til smykkedesignet ditt.


  Gull er et ettertraktet materiale for smykker av flere grunner. Det er mykt, lett og har en naturlig glans som gir smykker en tidløs skjønnhet. Imidlertid er rent gull altfor mykt til å kunne brukes alene i smykker som skal tåle daglig slitasje. Derfor blir gull vanligvis legeret med andre metaller som sølv, kobber og palladium for å øke holdbarheten og styrken. Ved å variere forholdet mellom gull og legeringer, kan man oppnå ulike farger og glanser i det ferdige metallet.

  Fargerik historie

  Farget gull har en lang og mangfoldig historie, og har blitt verdsatt i mange kulturer og samfunn gjennom århundrene. I antikken ble det brukt til å lage smykker, kunstverk og religiøse gjenstander, og fargene på gullet bar ofte symbolsk betydning. For eksempel kunne rødt gull symbolisere styrke og kraft, mens grønt gull kunne være assosiert med fruktbarhet og vekst.


  I dag brukes farget gull fremdeles til å lage smykker og er også populært innen arkitektur og kunstverk. Farget gull kan tilføre et smykke eller kunstverk et unikt og spennende utseende, samtidig som det kan gi en symbolsk betydning til verket.


  Roségull

  Roségull har en lang historie, og har vært i bruk så tidlig som det første årtusenet. På 1800-tallet bidro smykkemakeren til tsarene, Carl Fabergé, til å øke populariteten til roségull gjennom sine utsøkte Fabergé-egg.I begynnelsen av 1900-tallet ble roségull ytterligere populært blant kvinner i de øvre sosiale sjiktene, og ble hyppig brukt i både fine smykker og forlovelsesringer. Siden den gang har roségull forblitt et tidløst og populært valg for smykker og forlovelsesringer.

  De mange fargene av gull: Fra gult til svart

  Gull finnes i et bredt spekter av farger, fra det klassiske gule til hvitt, rosa, grønt, blått, grått og svart. Disse fargene oppnås ved å blande gullet med ulike metaller som kobber, sølv, nikkel, palladium, indium, jern, gallium, aluminium og kobolt.

  • Gult gull er den vanligste varianten, produsert ved å blande rent gull med kobber.

  • Hvitt gull er svært populært og består av en legering av gull og andre metaller som palladium eller sølv, som gir det den karakteristiske hvite fargen.

  • Grønt gull, også kjent som elektrum, er en naturlig legering av gull og sølv, og kan også skapes kunstig ved å tilsette kadmium til gull og sølv.

  • Blått gull inneholder vanligvis indium og gallium, og kan ha en svak blåfarge, som kan forsterkes med en overflatebehandling.

  • Roségull, et populært fargevalg i Norge, oppnås ved å redusere sølvinnholdet i legeringen og øke mengden kobber. Justering av fargen kan gjøres ved å justere andelen sølv i legeringen.

  • Lillafarget gull lages ved å blande rent gull med aluminium, men brukes mindre vanlig i smykker på grunn av materialets skjørhet.

  • Grått gull består av en legering av gull og palladium..

  • Svart gull oppnås enten ved å blande rent gull med kobolt eller gjennom elektroplatert gull med en svart finish.


  Fargen på gullet bestemmes av typen metaller som blandes med det. For eksempel vil gull med en høyere konsentrasjon av kobber ha en mer rødlig farge, mens gull med mer sølv vil ha en gulere farge

   Gullarmbånd rosegull

  Er karat og carat det samme?

  Karat og carat er to forskjellige begreper, selv om de kan høres like ut. Karat brukes til å måle finhetsgraden til en gulllegering, mens carat brukes til å måle vekten av edelstener.


  • Karat er en måleenhet for finhetsgraden til en gulllegering. For eksempel representerer 24 karat gull 100 % renhet, mens 18 karat gull er 75 % rent.

  • Carat er en vektenhet som brukes til å måle vekten av edelstener, slik som diamanter, rubiner og smaragder. Én carat tilsvarer 0,20 gram, eller 200 milligram.

  Hva er finhetsgrad?

  Tallene som brukes for å beskrive gullets finhetsgrad er karat eller promille. Karat er en skala som strekker seg fra 0 til 24, der 24 representerer rent gull. Promille er en skala som går fra 0 til 1000, der 1000 tilsvarer rent gull.


  For eksempel betyr 14 karat at gullet inneholder 58,5 % rent gull. Dette betyr at de gjenværende 41,5 % av gullet består av andre metaller som sølv, kobber eller sink.


  I Norge bruker vi promille, men smykkene er ikke stemplet med hele promillebrøken. I stedet er stemplingene en forkortet versjon av promillebrøken. For eksempel representerer 585 faktisk 585 av 1000, eller 585 ‰. Dette kan også uttrykkes som prosent, der 585 tilsvarer 58,5 %. Derfor innebærer 14 karat, eller 585, at smykket inneholder minst 58,5 % rent gull. 


  I Norge har vi fem godkjente finhetsgrader for smykker:


  • 999 – Rent gull, 24 karat.
  • 916 – 22 karat
  • 750 – 18 karat
  • 585 – 14 karat, dette er den vanligste.
  • 375 – 9 karat

  Fairtrade gullbar
  Giftering i gult gull

  Hva er den beste nyansen?

  Det finnes ingen fasitsvar når det gjelder å velge den beste gullfargen. Det er et personlig valg som avhenger av din individuelle stil, smak og preferanser.


  Hvitt gull har dominert som den mest populære gullfargen for forlovelsesringer i de siste årene, men trenden viser at gult gull er på vei tilbake. Roségull er også et stadig mer populært valg blant smykkeentusiaster. I tillegg til disse tre hovedfargene, er det mange andre nyanser av gull å velge mellom, inkludert grønt, blått, grått og svart.


  En annen trend som har vunnet popularitet er bruk av blandet metall i smykkedesign. Dette innebærer å kombinere to eller flere nyanser av gull, noe som gir en moderne vri og et unikt preg til smykkene dine. Dette gir deg muligheten til å skape en personlig og særegen stil som skiller seg ut fra mengden.

  Kvalitet og bærekraft

  Når du handler gull, er det avgjørende å velge anerkjente forhandlere for å sikre kvaliteten på produktene.


  Selv om det finnes retningslinjer som regulerer minimumsgullstandarder for gullforhandlere å følge, er det dessverre en mulighet for at noen kan overse disse standardene og tilby produkter av lavere kvalitet.


  Etisk gull

  Å velge smykker laget av Fairtrade-sertifisert gull representerer et etisk valg som støtter ansvarlig og bærekraftig produksjon. Fairtrade-gull kommer fra smågruver med åpen og sporbar forsyningskjede, uten skadelig bruk av kvikksølv og cyanid.


  Ved å velge Fairtrade-gull bidrar du til å bekjempe barnearbeid, utnyttelse og miljøskader, og dermed fremmer du en rettferdig og bærekraftig produksjon.


  Hos Sevendal benytter vi Fairtrade-gull på tvers av alle kolleksjoner og i unike smykker vi lager på bestilling, for å sikre at våre kunder får både vakre og etisk produserte smykker.

  Velg ditt unike utrykk

  Gullet har utallige fasetter og farger, og valget av gullfarge er personlig og reflekterer din stil og individualitet. Enten du foretrekker det klassiske gule gullet, det elegante hvite gullet, det romantiske roségullet eller kanskje en spennende variant som grønt eller lilla gull, så finnes det et gull for alle.