Hva er de ulike fargene på gull?

Nyanser og farger på gull

Gull er et populært materiale for smykker fordi det er mykt, lett, skinnende og holdbart. Rent gull er for mykt til å lage smykker som tåler daglig bruk, så det blandes med andre metaller, kalt legeringer, for å gjøre det mer holdbart.

Noen av de mest brukte legeringene er sølv, kobber og palladium. Ved å blande gull og legeringer i ulike forhold, kan man oppnå en rekke farger og glanser i det ferdige metallet. 

Gull finnes i tre hovedfarger: gult, hvitt og rosé. Men det finnes også andre nyanser, for eksempel grønt og svart, som kan gi en unik og spennende vri på smykker.

Fargerik historie

Farget gull har en lang og fargerik historie. Det har blitt verdsatt i mange kulturer og samfunn i århundrer. I antikken ble det brukt til å lage smykker, kunstverk og religiøse gjenstander. Fargene på gullet hadde ofte en symbolsk betydning. For eksempel kunne rødt gull symbolisere styrke og kraft, mens grønt gull kunne være forbundet med fruktbarhet og vekst.

I dag brukes farget gull fortsatt til å lage smykker. Det er også populært å bruke det i arkitektur og kunst. Farget gull kan gi et unikt og spennende utseende til et smykke eller et kunstverk. Det kan også gi en symbolsk betydning til verket.

 

Roségull

Roségull har en lang historie. Det har vært i bruk så tidlig som det første årtusenet. På 1800-tallet bidro smykkemakeren til tsarene, Carl Fabergé, til å øke roségullets popularitet gjennom sine utsøkte Fabergé-egg.

I begynnelsen av 1900-tallet ble roségull ytterligere populært blant kvinner i de øvre sosiale sjiktene, og ble hyppig brukt i både fine smykker og forlovelsesringer. Siden den gang har roségull blitt et tidløst og populært valg for smykker og forlovelsesringer.

Roségull er en varm og feminin farge som passer godt til de fleste hudtoner. Det er også et holdbart og slitesterkt materiale som er perfekt for daglig bruk. Hvis du leter etter et smykke som er både vakkert og holdbart, er roségull et utmerket valg.

Hva er nyansene?

Gull finnes i brett antall av farger, alt fra gult til hvitt, rosa, grønt, blått, grått og svart. Fargene oppnås ved å blande gullet med andre metaller, som kobber, sølv, nikkel, palladium, indium, jern, gallium, aluminium og kobolt.

Gul er den vanligste typen gull. Det er laget ved å blande rent gull med kobber.


Hvit er den mest populære fargen på gull etter gult gull. Det er en legering av gull og andre metaller, som palladium eller sølv. Disse metallene tilsettes for å gi gullet en hvit farge.


Grønn er en naturlig legering av gull og sølv som finnes i naturen. Det kalles også elektrum. Metallet har et grønt skimmer, men er ikke tydelig grønt. Det kan også lages kunstig ved å tilsette kadmium til gull og sølv.

 

Blå er en legering av gull, indium og gallium. Det har en svak blå farge. En sterkere blå farge kan oppnås ved å bruke en overflatebehandling.


Rosé er en populær gullfarge i Norge. Det er laget ved å fjerne sølv fra legeringen og øke andelen kobber. Fargen kan justeres ved å tilsette noe sølv, alt etter hvor lyst gullet ønskes.


Lilla er laget ved å blande rent gull og aluminium. Det er mindre vanlig brukt i smykker på grunn av skjørhet.

 

Grått er en legering av gull og palladium.

 

Svart er laget ved å blande rent gull med kobolt eller ved å elektroplatere gull med en svart finish.

 

 

Gullets farge bestemmes av typen metaller som blandes med det. For eksempel vil gull som blandes med mer kobber, ha en mer rødlig farge. Gull som blandes med mer sølv, vil ha en mer gul farge.

Er karat og carat det samme?

Karat og carat er to forskjellige ting, selv om de høres like ut. Karat brukes til å måle finhetsgraden til en gulllegering, mens carat brukes til å måle vekt på edelstener.


Karat er en betegnelse for finhetsgraden til en gulllegering. For eksempel er 24 karat gull 100 % rent, mens 18 karat gull er 75 % rent.


Carat er en vektenhet som brukes til å måle vekt på edelstener, som diamanter, rubiner og smaragder. En carat tilsvarer 0,20 gram, eller 200 miligram.Hva er finhetsgrad?

Tallene som brukes til å beskrive gullets finhetsgrad, er karat eller promille. Karat er en skala som går fra 0 til 24, der 24 er rent gull. Promille er en skala som går fra 0 til 1000, der 1000 er rent gull.

 

For eksempel betyr 14 karat at gullet inneholder 58,5 % rent gull. Dette betyr at de resterende 41,5 % av gullet består av andre metaller, som sølv, kobber eller sink.

 

I Norge benytter vi promille, men smykkene stemples ikke med hele promillebrøken. I stedet er stemplene en forkortet versjon av promillebrøken. 585 er i realiteten 585/1000, eller 585 ‰. Vi kan også si dette i prosent, da blir 585 til 58,5 %. Dette innebærer at 14 karat, eller 585, inneholder minst 58,5 % rent gull.I smykker har vi i Norge fem godkjente finhetsgrader

 

  • 999 – Rent gull, 24 karat.
  • 916 – 22 karat
  • 750 – 18 karat
  • 585 – 14 karat, dette er den vanligste.
  • 375 – 9 karat

Klassisk tynn forlovelsesring i gult gull med 1.00ct diamant fra siden
Klassisk tynn forlovelsesring i rosegull med 1.00ct diamant fra siden

Hva er den beste nyansen?

Det finnes ikke noe fasitsvar på spørsmålet om hvilken gullfarge som er best. Det er et personlig valg som avhenger av din individualitet, motesans og stil.

Hvitt gull har vært den mest populære gullfargen for forlovelsesringer de siste årene, men gult gull er i ferd med å gjøre et comeback. Roségull er også et populært valg, og det er mange andre nyanser av gull å velge mellom, som gult, hvitt, rosé, grønt, blått, grått og svart.

Du kan også bruke blandet metallstiler, som kombinerer to eller flere nyanser av gull. Dette er en fin måte å modernisere tradisjonelle smykkedesign og legge til særpreg i utseendet ditt.

Kvalitet og bærekraft

Når du kjøper gull, er det viktig å handle hos anerkjente forhandlere for å sikre kvaliteten på produktene. 


Selv om det finnes retningslinjer som regulerer minimum gullstandarder som gullforhandlere må følge, er det sannsynlig at noen vil overse standardene og levere produkter av lavere kvalitet.


Å velge smykker laget av Fairtrade-sertifisert gull er et etisk valg som støtter ansvarlig og bærekraftig produksjon. Fairtrade-gull kommer fra smågruver med åpen og sporbar forsyningskjede, uten skadelig bruk av kvikksølv og cyanid. 


Ved å velge Fairtrade-gull bidrar du til å forhindre barnearbeid, overgrep og miljøskader.

Velg ditt unike utrykk

Gullet har utallige fasetter og farger, og valget av gullfarge er et personlig valg som reflekterer din stil og individualitet. Enten du foretrekker det klassiske gule gullet, det elegante hvite gullet, det romantiske roségullet, eller kanskje en spennende variant som grønt eller lilla gull - det finnes et gull for alle.