Hva er fordelene med lab-diamanter?

Lab-dyrkete diamanter (også kjent som lab-diamanter, lab-skapte diamanter, syntetiske diamanter, konstruerte diamanter og kultiverte diamanter) dyrkes i høyt kontrollerte laboratoriemiljøer ved hjelp av avanserte teknologiske prosesser som dupliserer forholdene som diamanter naturlig utvikler seg under. 

 

Lab-diamanter har de samme fysiske, kjemiske og visuelle egenskapene som naturlige diamanter og gir utmerket verdi og koster langt mindre enn naturlige diamanter av samme størrelse og kvalitet. 

Ikon Sevendal

Det kreves betydelige mengder energi for å produsere lab-diamanter, så et viktig hensyn å ta er at det benyttes fornybare energikilder i produksjonen.

Fordelene med lab-diamanter

Lab-diamanter er et stadig mer populært alternativ til naturlige diamanter. De er ikke bare fysisk identiske, men de har også en rekke fordeler som gjør dem til et mer bærekraftig og etisk valg.

 

Miljøvennlighet


En av de største fordelene med lab-diamanter er at de er mer miljøvennlige enn naturlige diamanter. Gruvedrift etter diamanter kan ha en negativ innvirkning på miljøet, inkludert forurensning, ødeleggelse av habitat og sosiale konflikter. Lab-diamanter krever ikke gruvedrift, noe som gjør dem til et mer bærekraftig alternativ.

 

Etikk


Naturlige diamanter er ofte knyttet til konflikter. I noen tilfeller kan diamanter brukes til å finansiere væpnede konflikter eller utnytte arbeidere. Lab-diamanter er ikke knyttet til konflikter, noe som gjør dem til et mer etisk valg.

 

Tilgjengelighet og pris

 

Lab-diamanter er også mer tilgjengelige og rimeligere enn naturlige diamanter. Dette er fordi de ikke er begrenset av naturens tilbud.

 

Lab-diamanter er et flott alternativ til naturlige diamanter. De er fysisk identiske, mer miljøvennlige og etiske, og de er mer tilgjengelige og rimeligere. Hvis du leter etter en diamant som er både vakker og bærekraftig, er lab-diamanter et godt valg.

Ørering i hvitt gull, forlovelsesring med dråpeformet diamant i hvitt gull modell

Fargede lab-diamanter

Fargede diamanter har lenge vært en ettertraktet vare, men de har tradisjonelt vært svært dyre og sjeldne. I de senere årene har imidlertid fremveksten av lab-dyrkede diamanter gjort fargede diamanter mer tilgjengelige til en betydelig lavere pris enn naturlige fargede diamanter.

Rosa diamant øredobber i hvitt gull
Rosett øredobber med blå lab diamant

Fargede diamanter har lenge vært en ettertraktet vare, men de har tradisjonelt vært svært dyre og sjeldne. I de senere årene har imidlertid fremveksten av lab-dyrkede diamanter gjort fargede diamanter mer tilgjengelige til en betydelig lavere pris enn naturlige fargede diamanter.

 

Lab diamanter finnes i alle regnbuens farger, inkludert blå, rosa, gul, grønn, rød og oransje. De vanligste fargene er blå og rosa. Fargen kan variere i intensitet, fra en subtil skygge til en dyp, mettet farge. Den mest ettertraktede fargen er ofte den som er mest mettet og ren.

 

Disse fargene oppstår på grunn av tilsetning av forskjellige elementer til karbonkrystallen under dyrkeprosessen. For eksempel kan tilsetning av bor føre til en blå farge, mens tilsetning av nitrogen fører til en gul farge.

Blå Lab diamant Enstens øredobber
Rosett øredobber med rosa lab diamant

Fargede lab diamanter er et flott alternativ til naturlige fargede diamanter. De er mer tilgjengelige, mer rimelige og har de samme fysiske og kjemiske egenskapene som naturlige diamanter.

 

Hvis du er interessert i å kjøpe en farget lab-diamant, er det bare å ta kontakt med oss. Vi vil hjelpe deg å finne den perfekte diamanten for dine behov.

 

Du kan lese mer om fargede diamanter her.

 

Hos Sevendal kan du alltid velge mellom lab-diamanter og naturlige diamanter fra Canada

Hvordan lages lab-diamanter?

Det er to hovedmetoder for å lage lab-diamanter: høytrykks-høytemperatur (HPHT) og kjemisk dampavsetning (CVD).

 

HPHT-metoden


HPHT-metoden, den eldste og mest etablerte, et karbonfrø plasseres i et kammer med ekstremt høyt trykk (50 000 til 70 000 ganger atmosfærisk trykk) og temperatur (1500 til 2000 grader Celsius). Under disse ekstreme forholdene presses karbonatomer sammen for å danne en diamantkrystall.

 

CVD-metoden


CVD-metoden er en nyere metode som er blitt stadig mer populær de siste årene. Den involverer å legge et karbonfrø i et kammer og deretter varme opp en gassblanding som inneholder karbonatomer. Når gassen blir varmet opp, avsettes karbonatomene på karbonfrøet og danner en diamantkrystall.

 

Begge metodene har sine egne fordeler og ulemper. HPHT-metoden er generelt mer effektiv og kan brukes til å dyrke diamanter i større størrelser. CVD-metoden er mer fleksibel og kan brukes til å dyrke diamanter med forskjellige farger og egenskaper.

 

Uansett metode, tar det vanligvis noen uker eller måneder å dyrke en lab-dyrket diamant. Når diamanten er ferdig dyrket, må den kuttes og slipes for å få den ønskede formen og glansen.

Rekkerinng Sevendal, Hvite Runde Diamanter, Hvitt Gull
Forlovelsesring Sevendal Diamant Gult Gull, Klassisk Tynn Modell

Blir lab-diamanter sertifisert?

Diamanter sertifiseres vanligvis av uavhengige gemmologiske institutter som har  spesialisert seg på vurdering og verifisering av diamanter. De to mest anerkjente er Gemological Institute of America (GIA) og International Gemological Institute (IGI). Disse organisasjonene utfører grundige analyser av diamantens 4C-er,  carat, farge, klarhet og slip - og gir en detaljert rapport som beskriver diamantens egenskaper.


Lab-diamanter blir vurdert og sertifisert på samme måte som naturlige og det vil stå lab grown diamond i sertifikatet. 


Uansett om du kjøper en lab-diamant eller en naturlig diamant, er sertifiseringen avgjørende for å sikre at diamanten er autentisk og hvilken kvalitet den faktisk holder. 

Diamantsertifikat IGI Lab Diamant
Logo IGI

Hva bør jeg vurdere før jeg tar en beslutning?

Før du tar en avgjørelse om kjøp av en lab-diamant, er det avgjørende å ta hensyn til følgende aspekter:

  • Størrelse: Diamantens størrelse påvirker prisen betydelig. Større diamanter vil ha en høyere pris sammenlignet med mindre varianter.

  • Farge: Diamanter kan variere i farge fra fargeløse til nyanser av gult. Jo mer fargeløs en diamant er, desto mer verdifull betraktes den.

  • Klarhet: Klarhet refererer til antall feil eller urenheter i diamanten. Diamanter med høy klarhet vil være dyrere enn de med flere inneslutninger eller urenheter.

  • Slip: Slipeskvaliteten påvirker diamantens måte å håndtere lys på, noe som er avgjørende for dens glans og skjønnhet. Diamanter med utmerket slip er generelt mer kostbare.

  • Form: Diamanter finnes i forskjellige former, og valg av form påvirker både estetikken og prisen. For eksempel er runde diamanter ofte dyrere enn firkantede eller ovale varianter.

  • Pris: Prisen på lab-diamanten vil variere avhengig av kvaliteten, formen og hvor du foretar kjøpet. Budsjettet ditt er også en viktig faktor å vurdere.

  • Pålitelig forhandler: Sørg for å kjøpe din lab-diamant fra en anerkjent og pålitelig forhandler som kan gi deg nødvendig informasjon om diamantens egenskaper og bakgrunn. Be også om en sertifisering som bekrefter diamantens autentisitet og kvalitet, og at den ikke er en etterligning.

Ikon Sevendal

Lab-diamanter har de samme fysiske, kjemiske og visuelle egenskapene som naturlige diamanter og gir utmerket verdi og koster langt mindre enn naturlige diamanter av samme størrelse og kvalitet. Lab-diamanter er et ansvarlig valg gitt at ingen gruvedrift er nødvendig.

Oppsumering

Lab-diamanter representerer et etisk og miljøvennlig alternativ til naturlige diamanter. Mens naturlige diamanter ofte involverer utvinning fra områder preget av dårlige arbeidsforhold, konflikt, tvangsarbeid og miljøskader, kan lab-diamanter trygt hevdes å unngå disse kontroversene. De er produsert i kontrollerte laboratorier, eliminert risikoen for slike problematiske forhold.

I tillegg til deres etiske fordeler, er lab-diamanter også mer økonomisk gunstige enn naturlige diamanter. Takket være en raskere og mer effektiv produksjonsprosess, tilbys lab-diamanter ofte til en lavere pris sammenlignet med naturlige diamanter av tilsvarende størrelse og kvalitet.

Det unike med lab-diamanter ligger også i det brede spekteret av tilgjengelige farger og størrelser. Mens de tradisjonelle hvite diamantene er tilgjengelige, gir lab-diamanter også muligheten til å velge fra et variert spekter av farger, inkludert nyanser som rosa, blå og gul. 

Dette gir deg friheten til å velge en diamant som er personlig og unik, og som passer din individuelle stil og preferanser. Avhengig av hva som er viktig for deg, kan lab-diamanter vise seg å være et overlegen valg når du vurderer å investere i en diamant.

Lab-diamanter: Ofte stilte spørsmål

Hvorfor er lab-diamanter billigere enn naturlige diamanter?

Laboratoriediamanter er billigere enn naturlige diamanter, først og fremst fordi de lages på en annen måte. Naturlige diamanter har tatt millioner av år å dannes under ekstremt trykk og temperatur dypt inne i jorden. Laboratoriediamanter lages derimot i et kontrollert miljø ved hjelp av avansert teknologi. Dette gjør at laboratoriediamanter kan lages mye raskere og med mindre ressurser enn naturlige diamanter. Derfor er de også mye billigere.

Hva koster en lab-diamant?

Prisen på lab-diamanter kan variere avhengig av størrelse og kvalitet. Generelt er lab-diamanter priset lavere enn naturlige diamanter av samme kvalitet.

Hvordan kan du se om en diamant er lab-dyrket?

Det er ikke mulig å se forskjellen på lab-dyrket diamant og naturlige diamanter, men gemmologer kan gjøre det ved hjelp av spesialutstyr. De ser etter små forskjeller i fluorescensmønstre og inneslutninger som kan avsløre at diamanten er lab-dyrket.

Er en lab-diamant en ekte diamant?

Lab-dyrkete diamanter er like ekte diamanter som naturlige diamanter. Den eneste forskjellen er at lab-diamanter lages i laboratorier, mens naturlige diamanter dannes naturlig i jorden.

Er lab-diamanter etisk ansvarlige?

Lab-dyrkede diamanter er et mer etisk valg enn naturlige diamanter. Dette er fordi det ikke kreves gruvedrift for å produsere lab-dyrkede diamanter. Gruvedrift etter diamanter kan ha en negativ innvirkning på miljøet og lokalsamfunnene.

Er lab-diamanter et godt valg?

Om lab-diamanter er et godt valg for deg avhenger av dine individuelle behov og preferanser. Hvis du er på utkikk etter en diamant som er like ekte som en naturlig diamant, men som er billigere, kan en lab-diamant være et godt valg. Hvis du er opptatt av etisk ansvarlige diamanter, kan en lab-dyrket diamant også være et godt valg.