Fargede diamanter: lab-dyrkete og naturlige diamanter

Diamanter er en av naturens mest fantastiske skatter, og har fasinert mennesker i århundrer. Mens de fleste tenker på diamanter som fargeløse, finnes det faktisk en rekke varianter som kommer i forskjellige farger. Blant disse er fargede diamanter, som er ekstremt sjeldne og høyt verdsatt. I denne artikkelen vil vi utforske verden av fargede diamanter, inkludert lab-dyrkede og naturlige diamanter, deres unike egenskaper, verdi og mye mer. 

Chusion cut fancy intens gul diamant Sevendal

Hva er fargede diamanter?

Fargede diamanter er diamanter som har en naturlig eller behandlet farge som skiller seg fra den vanlige fargeløse varianten. Disse fargene kan variere fra subtile nyanser til dype og intense farger som blå, rosa, gul, grønn eller rød. Fargede diamanter oppnår sine farger gjennom forskjellige elementer og urenheter som er til stede under diamantens dannelse. De kan være ekstremt sjeldne og verdifulle på grunn av deres unike egenskaper. 


Den naturlige fargen til en diamant er et resultat av mineraler og elementer som blir fanget under dannelsesprosessen. For eksempel kan en diamant med en blå farge inneholde små mengder bor. Gule diamanter har vanligvis nitrogenforurensninger, mens grønne diamanter kan ha spor av naturlige strålinger. Det er også mulig å endre fargen på en diamant ved hjelp av ulike behandlingsmetoder, for eksempel bestråling eller oppvarming. 

Blå diamant fancy vivid Sevendal

Naturlige fargede diamanter vs. lab-dyrkete diamanter

En viktig skillelinje i verden av fargede diamanter er forskjellen mellom naturlige fargede diamanter og lab-dyrkete diamanter. Naturlige fargede diamanter er dannet i jordskorpen over millioner av år gjennom naturlige geologiske prosesser. De er ekstremt sjeldne og henter derfor høye priser på markedet. Lab-dyrkete diamanter, derimot, er diamanter som er skapt i et kontrollert laboratoriemiljø ved hjelp av avansert teknologi. 


Lab-dyrkete diamanter har samme fysiske, optiske og kjemiske egenskaper som naturlige diamanter, da de begge består av rent karbon. Forskjellen ligger i deres dannelsesprosess. Mens naturlige diamanter tar millioner av år å dannes under jordens overflate, kan lab-dyrkete diamanter produseres på noen få uker eller måneder i laboratorier. Dette gjør lab-dyrkete diamanter mer tilgjengelige og rimeligere sammenlignet med naturlige fargede diamanter. 

Grønn oval fancy color diamant Sevendal

Hvordan lages lab-dyrkete fargede diamanter?

Lab-dyrkete fargede diamanter produseres ved å etterligne de naturlige dannelsesbetingelsene som finnes i jordskorpen. Det finnes forskjellige metoder for å dyrke lab-diamanter, inkludert høytrykk-høytemperatur (HPHT) og kjemisk dampavsetning (CVD). Disse metodene involverer bruk av spesialiserte maskiner og teknikker for å skape de nødvendige forholdene for diamantvekst. 


 

HPHT


I denne prosessen utsettes et lite stykke diamantfrø for høy temperatur og trykk i en spesiell pressmaskin. Dette skaper de ideelle betingelsene for at karbonatomer skal legge seg sammen og danne en diamantkrystall rundt frøet. HPHT-metoden brukes ofte til å produsere fargede diamanter, da den kan introdusere fargegivende elementer under vekstprosessen. 


 

CVD


I denne brukes av en gassblanding som inneholder karbon i en spesialisert kammer. Gassen blir deretter ionisert ved hjelp av mikrobølger eller annen energikilde, og karbonatomer avsettes på et diamantsubstrat. Over tid vokser disse atomene sammen og danner en diamantkrystall. CVD-metoden er spesielt egnet for å produsere fargede diamanter med høy renhet og jevn fargefordeling. 

Oval rosa diamant fancy Sevendal

De mest ettertraktede diamantene i verden

Blant de fargede diamanter er det noen farger som anses å være ekstremt sjeldne og verdifulle. Disse diamantene er etterspurt av samlere og investorer over hele verden på grunn av deres begrensede tilgjengelighet. Noen av de sjeldneste fargede diamanter inkluderer: 


 • Røde diamanter: Er de mest sjeldne, og regnes som ekstremt verdifulle. De er kjent for sin dype røde farge og er ofte ettertraktede samlerobjekter. Rødfargen skyldes tilstedeværelsen av nitrogenatomer i diamantkrystallen. Disse nitrogenatomene absorberer blått lys, noe som resulterer i en rød farge. 


 • Blå diamanter: En annen sjelden fargevariant. De kommer i forskjellige nyanser av blått, fra lys himmelblå til dyp kongeblå. Jo mer intens og mettet blåfargen er, desto mer verdifull er diamanten. Blåfargen skyldes tilstedeværelsen av boratomer i diamantkrystallen. Disse boratomene absorberer gult lys, noe som resulterer i en blå farge. Blå diamanter er sjeldne, men ikke like sjeldne som røde diamanter.


 • Grønne diamanter:Sjeldne og skiller seg ut med sin unike farge. De kan variere fra myke pastellgrønne til dype smaragdgrønne toner. Naturlige grønne diamanter er ofte ettertraktede på grunn av deres sjeldenhet. Grønnfargen skyldes tilstedeværelsen av nitrogen- eller jernatomer i diamantkrystallen. Disse atomene absorberer rødt eller gult lys, noe som resulterer i en grønn farge. Grønne diamanter er litt mindre sjeldne enn blå diamanter, men fortsatt sjeldne nok til å være verdifulle.


 • Rosa diamanter: Kjent for sin delikate og romantiske farge. De finnes i ulike nyanser av rosa, fra blek pastellrosa til intens fuchsia. Rosa diamanter er populære blant samlere og blir ofte sett på som symbolske og unike. Rosafargen skyldes tilstedeværelsen av hydrogenatomer i diamantkrystallen. Disse hydrogenatomene absorberer blått lys, noe som resulterer i en rosa farge.

Rund, oval og radiant cut blå, gul, hvit og rosa diamanter Sevendal

Farger og intensitet av fargede diamanter

Fargede diamanter kommer i et bredt spekter av farger, og intensiteten av fargen spiller en viktig rolle i deres verdi. Intensiteten refererer til hvor mettet og levende fargen er. Fargede diamanter kan klassifiseres i forskjellige grader av intensitet, inkludert: 


 • Faint: 

  Fargen er svak og kan være knapt synlig for det utrente øyet.


 • Very Light

  Fargen er lett synlig, men fortsatt relativt blek.


 • Light: 

  Fargen er tydelig synlig, men ikke spesielt mettet eller dyp.


 • Fancy Light

  Fargen er mer mettet enn "Light" -graden, men fortsatt relativt lys.


 • Fancy: 

  Fargen er tydelig synlig og har en moderat intensitet.


 • Fancy Intense: 

  Fargen er sterkt mettet og har en betydelig intensitet.


 • Fancy Vivid: 

  Fargen er ekstremt mettet og har en høy intensitet.


Jo mer intens og mettet fargen er, desto mer verdifull er diamanten. Faktorer som påvirker intensiteten inkluderer mengden og typen fargegivende elementer som er til stede i diamanten, samt hvordan lyset reflekteres og absorberes inne i steinen. 

Chusion cut lys blå fancy farget diamant Sevendal

Hvordan vurderes fargede diamanter?

Vurderingen av fargede diamanter tar hensyn til flere viktige faktorer for å bestemme deres verdi og kvalitet. Disse faktorene inkluderer farge, intensitet, klarhet, størrelse og slipegrad. Her er noen av de viktigste vurderingskriteriene for fargede diamanter: 


 • Fargegrad: 

  Fargen vurderes i henhold til en internasjonal skala som går fra "faint" til "fancy vivid." Jo dypere og mer mettet fargen er, desto høyere er fargegraden.


 • Intensitet: 

  Intensiteten av fargen vurderes basert på hvor mettet og levende fargen er. Diamanter med høy intensitet er mer verdifulle enn de med lavere intensitet.


 • Klarhet

  Klarhet refererer til mengden og synligheten av eventuelle inklusjoner eller urenheter i diamanten. Klarheten vurderes på en skala fra "inneholder synlige inklusjoner" til "inneholder ingen synlige inklusjoner."


 • Størrelse

  Størrelsen av fargede diamanter måles vanligvis i carat. Større diamanter er generelt mer sjeldne og verdifulle enn mindre diamanter med samme fargegrad og intensitet.


 • Slipegrad

  Slipegraden påvirker hvordan lyset reflekteres og brytes inne i diamanten. En godt slipt diamant vil ha bedre lysrefleksjon og glans, noe som kan forbedre fargens visuelle appell.


Det er viktig å merke seg at vurderingen av fargede diamanter kan være mer subjektiv sammenlignet med fargeløse diamanter, da det er en bredere variasjon av farger og intensiteter å vurdere. En erfaren og sertifisert gemolog kan hjelpe med å vurdere og verifisere kvaliteten og verdien av en farget diamant. Sort rund diamant fancy farget Sevendal

Investeringsverdi

Fargede diamanter har lenge vært ansett som en form for investering, da de kan ha en høy økonomisk verdi og har potensial for verdivekst over tid. Investeringsverdien av fargede diamanter avhenger imidlertid av flere faktorer, inkludert sjeldenhet, fargegrad, intensitet, klarhet og størrelse. 


Siden fargede diamanter er sjeldne og unike, kan de beholde eller øke i verdi over tid. Diamanter har vist seg å være relativt stabile investeringer som har motstått økonomiske nedgangstider og inflasjon. Imidlertid er det viktig å merke seg at investering i fargede diamanter krever grundig forskning, kunnskap og kjøp fra pålitelige kilder. 


For å maksimere investeringsverdien av en farget diamant, er det viktig å kjøpe fra anerkjente forhandlere og få en sertifisering som bekrefter diamantens kvalitet og egenskaper. GIA (Gemological Institute of America) er en av de mest anerkjente gemologiske laboratoriene som gir sertifiseringer for fargede diamanter. 


Det er også viktig å vurdere investeringshorisonten og risikotoleransen før man investerer i fargede diamanter. Diamanter er ikke-likvide investeringer, og det kan ta tid og profesjonell hjelp å selge dem til rett pris når man bestemmer seg for å realisere investeringen. 


Grønn diamant Sevendal

Fargerike diamanttrender

I de siste årene har det vært en økende trend med fargerike diamantjuveler og smykker. Her er noen av de mest populære fargerike diamanttrendene: 


 • Pastellfarger: 

  Pastellfargede diamanter, som lys rosa, blå eller gul, har blitt svært ettertraktede blant de som ønsker et subtilt og delikat utseende. Disse fargene kan gi et romantisk og feminint preg til smykker.


 • To-tonede diamanter: 

  To-tonede diamanter, også kjent som fantasi-cut diamanter, har en kombinasjon av to farger. For eksempel kan en diamant ha en rosa og blå farge, eller en gul og grønn farge. Disse unike diamantene gir et moderne og dristig utseende.


 • Fancy-cut diamanter

  Fancy-cut diamanter er diamanter som er formet annerledes enn den tradisjonelle runde brilliantslipningen. Fancy-cut diamanter kan komme i forskjellige former, for eksempel smaragd, pute, pære, hjerte eller marquise. Disse diamantene gir et unikt og individuelt uttrykk til smykker.


 • Gradientfarger: 

  Gradientfargede diamanter er diamanter som har forskjellige farger i forskjellige deler av steinen. For eksempel kan en diamant ha en blå nyanse i midten som gradvis går over til en grønn farge på kantene. Gradientfargede diamanter gir en dynamisk og levende effekt til smykker.


 • Naturlig fargede diamanter

  I tillegg til lab-dyrkete fargede diamanter er det en økende etterspørsel etter naturlige fargede diamanter. Disse diamanter har sin unike sjarm og historie, og de er ofte sett på som verdifulle samlerobjekter.


Fargegede diamanter Sevendal, orange, blå, rosa, grønn, og gul. Cut, hjerte formet, dråpe formet, rundt, prinsesse slis, emerald, cut, rund brilliant, radiant cut Sevendal

Pleie og vedlikehold

Som med alle dyrebare smykker krever fargede diamanter riktig pleie og vedlikehold for å bevare sin skjønnhet og verdi over tid. Her er noen tips for å ta vare på fargede diamanter: 


 • Unngå eksponering for sterke kjemikalier: Fargede diamanter kan være følsomme for visse kjemikalier som kan påvirke deres farge eller glans. Unngå å eksponere diamanten for sterke rengjøringsmidler, blekemidler eller kjemiske løsninger.


 • Rengjøring: 

  Rengjør fargede diamanter regelmessig med mild såpe og lunkent vann. Bruk en myk tannbørste eller en spesialisert smykkerengjøringsbørste for å forsiktig fjerne smuss eller olje som kan samle seg på diamanten.


 • Oppbevaring

  Oppbevar fargede diamanter separat fra andre smykker for å unngå riper eller skader. Bruk smykkeesker eller poser som er foret med mykt materiale for å beskytte diamanten mot riper eller støt.

Blå emerald cut fancy diamant Sevendal

Etiske hensyn ved kjøp av fargede diamanter

Etiske hensyn blir stadig viktigere for mange kjøpere av diamanter. Når man kjøper fargede diamanter, er det viktig å vurdere deres opprinnelse og forsikre seg om at de er produsert på en ansvarlig og bærekraftig måte. Her er noen aspekter man bør vurdere: Naturlige diamanter


 •  Hvis man velger å kjøpe naturlige fargede diamanter, bør man søke etter diamanter med sertifisert opprinnelse som ikke er finansiert eller brukt til å støtte konfliktområder eller menneskerettighetsbrudd.

Lab-dyrkete diamanter


 • Lab-dyrkete fargede diamanter betraktes som et etisk og bærekraftig alternativ til naturlige diamanter. De er skapt i kontrollerte laboratorieforhold uten noen negativ innvirkning på miljøet eller menneskerettighetene. Sørg for å kjøpe lab-dyrkede diamanter fra pålitelige forhandlere som kan gi sertifisering og dokumentasjon om deres opprinnelse.

Sertifikat 


 • Uavhengige gemologiske sertifiseringer, kan bekrefte diamantens opprinnelse og gi informasjon om deres etiske og bærekraftige praksis. Sørg for å be om en sertifisering når man kjøper fargede diamanter for å sikre at man får en pålitelig og ansvarlig diamant.

Med disse hensynene kan man bidra til å støtte en mer ansvarlig diamanthandel og sikre at man kjøper diamanter som er produsert med omtanke for både mennesker og miljø. Ofte stile spørsmål

 1. Hva er forskjellen mellom fargede diamanter og fargeløse diamanter?

  • Fargede diamanter har en naturlig eller behandlet farge som skiller seg fra den vanlige fargeløse varianten.
 2. Er fargede diamanter mer verdifulle enn fargeløse diamanter?

  • Verdien av en diamant avhenger av flere faktorer, inkludert fargegrad, intensitet, klarhet, størrelse og slipegrad. Noen fargede diamanter kan være mer sjeldne og verdifulle enn fargeløse diamanter.
 3. Hva er forskjellen mellom naturlige fargede diamanter og lab-dyrkete diamanter?

  • Naturlige fargede diamanter dannes naturlig i jordskorpen over lang tid, mens lab-dyrkete diamanter produseres i laboratorier ved hjelp av avansert teknologi.
 4. Kan fargede diamanter endre farge over tid?

  • Fargede diamanter er generelt stabile og beholder fargen over tid. Imidlertid kan noen fargede diamanter være følsomme for varme eller sterke kjemikalier, som kan påvirke deres fargeegenskaper.
 5. Hvilken farge er den sjeldneste blant fargede diamanter?

  • Rød er generelt ansett som den sjeldneste fargen blant fargede diamanter.
 6. Er det mulig å investere i fargede diamanter?

  • Fargede diamanter kan være en form for investering, men det krever grundig forskning, kunnskap og kjøp fra pålitelige kilder. Det er viktig å vurdere investeringshorisonten og risikotoleransen før man investerer i fargede diamanter.
 7. Hvordan kan jeg rengjøre fargede diamanter hjemme?

  • Rengjør fargede diamanter forsiktig med mild såpe og lunkent vann ved hjelp av en myk tannbørste eller smykkerengjøringsbørste. Unngå eksponering for sterke kjemikalier.
 8. Er lab-dyrkete fargede diamanter like verdifulle som naturlige fargede diamanter?

  • Lab-dyrkete fargede diamanter kan være mer tilgjengelige og rimeligere sammenlignet med naturlige fargede diamanter. Verdiene kan variere avhengig av diamantens egenskaper og markedets etterspørsel.
 9. Hvilken diamantform er best egnet for fargede diamanter?

  • Fargede diamanter kan komme i forskjellige former, og den beste formen avhenger av ens personlige preferanser og designvalg. Populære former er rund, pute, smaragd, pære og hjerte.
 10. Hva er noen kjente fargede diamanter?

  • Noen kjente fargede diamanter inkluderer Hope-diamanten (blå), Moussaieff Red-diamanten (rød) og Graff Pink-diamanten (rosa).

Fargede diamanter, enten de er naturlige eller lab-dyrkete, er eksepsjonelle skatter fra naturen som tilbyr en verden av unik skjønnhet og sjeldenhet. Fra de dyp blå til de intens rosa, fargede diamanter har fasinert og tiltrekker seg oppmerksomheten til både samlere og investorer. Ved å forstå forskjellene mellom naturlige og lab-dyrkete fargede diamanter, deres vurderingskriterier, investeringsverdi og etiske hensyn, kan man ta informerte beslutninger når man kjøper disse bemerkelsesverdige edelsteinene.


Fargede diamanter er ikke bare smykker; de er kunstverk i seg selv, som viser naturens magi og vitenskapens fremskritt. Med en økende interesse for fargerike diamanter og innovative design blir de en del av moderne smykketrender. Utforsk verden av fargede diamanter, uttrykk din personlighet og skap tidløse minner med disse sjeldne og strålende juvelene.