Forlovelsesringer
  • Diamantring, Klassisk tynn pave i hvitt gull
  • Gifteringer
  • Smykker
  • om sevendal
  • Vi velger våre materialer med største omhu for å sikre at de oppfyller de høyeste standardene, både med tanke på kvalitet og vårt ansvar for samfunn og miljø.

    Våre naturlige diamanter er hentet fra Etkati- og Diavik-gruvene i Canada, og hver diamant blir nøye sporet.

    I alle våre smykker bruker vi kun gull som er sertifisert av Fairtrade. Dette sikrer at hvert kjøp bidrar til bedre levekår og miljøstandarder i gruvesamfunnene.

  • Klassisk tynn diamantring pave i hvitt gull
  • Diamantørepynt med diamanter i hvitt gull

    Hvordan pusse sølv og rense gullsmykker med edelstener

    Lurer du på hvordan du kan rengjøre smykker som har blitt skitne, mistet glansen eller bare ikke ser like skinnende ut som før? Enten det er sølv, gull eller smykker med edelstener, krever alt sammen god pleie og jevnlig rengjøring.


    Her får du ekspertråd om smykkepleie som vil hjelpe deg med å holde sølvet, gullet og edelstenene dine skinnende i lang tid fremover.

    Oppbevaring av smykker

    For å ta godt vare på smykkene er det viktig å oppbevare dem på best mulig måte. Dette er avgjørende for å unngå riper, skader og oksidasjon når de ikke er i bruk. En god praksis er å holde smykkene adskilt fra hverandre for å forhindre gnidning som kan forårsake slitasje. 


    For sikker oppbevaring anbefales det å oppbevare smykkene i små bokser eller lufttette poser når de ikke er i bruk.

    Smykker og vann

    Dusjing kan føre til at smykkene dine blir tilsmusset over tid av rester fra sjampo, balsam og såper. Dette gjelder spesielt for øredobber med stifter som kan føre til infeksjoner hvis de ikke holdes rene.


    Hvis du velger å ha på deg smykker når du dusjer, er det viktig å rengjøre dem grundig med jevne mellomrom. Unngå spesielt å bruke smykker med opaler eller perler i dusjen, da gjentatt kontakt med vann og kjemikalier kan misfarge og skade dem.


    Planlegger du å ta en dukkert? Da er det best å la de dyrebare smykkene ligge trygt hjemme. Bading i bassenger eller havet med edelt metall eller edelstensmykker anbefales aldri, spesielt hvis du gjør det regelmessig.


    Viktig å huske


    Klor som brukes i svømmebassenger eller boblebad kan misfarge sølv og mange edelstener. Det kan også svekke gull ved å løse opp metallene det er legert med.


    Saltvann kan matte diamanter og bryte ned deler som er loddet i smykker.

    Misfarging av gullsmykker

    Gull-smykker av 14 karat eller mer vil vanligvis ikke misfarges eller oksideres ved regelmessig bruk og vedlikehold. Hvis misfargingen bare er smuss på overflaten, bør den kunne vaskes bort med såpe, vann og en myk børste.


    Gull-vermeil-smykker kan misfarges over tid. Selv om denne overflaten har et tykt gullbelegg, kan oksidasjon fra sølvet under belegget fortsatt lekke gjennom til overflaten. Rengjøringsmetodene for oksidasjon nedenfor vil rengjøre gull-vermeil like bra som sølv.


    Gullfylte og gullbelagte gjenstander kan etter hvert slites gjennom til metallet under, noe som kan misfarges. Hvis dette er tilfellet, kan du spørre en gullsmed om smykket kan re-plateres.

    Gullsmykker som får huden til å bli svart eller grønn

    Det er mulig at ekte gullsmykker kan få huden din til å bli svart eller grønn, selv om det er ganske sjeldent. Her er noen årsaker:


    Kostbare smykker: Hvis smykkene dine var rimelige, er det lite sannsynlig at de er laget av ekte gull, ettersom gull er et kostbart metall. Vi anbefaler ikke å bruke basismetaller som messing mot huden din.


    Slitasje fra metall: Den vanligste årsaken til at huden blir svart av gullsmykker. Dette kan skje med gullringer og skyldes ofte bruk av kosmetikk eller rengjøringsmidler som inneholder partikler hardere enn gull.


    Disse partiklene kan feste seg til huden og gni mot gullet, noe som fjerner små gullpartikler. Partiklene blandes med svette og hudoljer, og danner en svart flekk.


    Hvis dette er et problem, prøv å bytte kosmetikk. Alternativt bør du påføre og fjerne kosmetikk uten smykkene på, samt vaske hendene grundig før du tar på smykkene.

    Oksidering

    Oksidering er en naturlig prosess forårsaket av kontakt mellom oksygen og fuktighet med ulike metaller. Hvis ditt en gang blanke sølvsmykke har blitt matt, mørkt eller har mørke flekker, er dette sannsynligvis årsaken.


    Alle edle metaller kan oksidere i noen grad. Platina og rent gull er de mest motstandsdyktige mot oksidering og vil vise minimal (om noen) oksidering over mange år. 


    På den annen side vil sølvsmykker i sterling sølv oksidere relativt lett og få en brun, grå eller svart farge over tid. Dette er en normal prosess.

    Hvordan unngå oksidering

    • Unngå trekk og fuktighet: Hold smykkene unna trekk og fuktighet når de ikke er i bruk. Unngå spesielt å oppbevare smykkene på badet, da fuktighet kan fremskynde oksideringsprosessen. Hvis du bor et sted med høy luftfuktighet, bør du ta ekstra forholdsregler for å beskytte smykkene dine. Det beste er å oppbevare smykkene i lufttette poser.
    • Regelmessig rengjøring: Rengjøring av sølvsmykker regelmessig vil bidra til å holde oksideringen under kontroll. Jo lenger du lar det være, jo mer oksidering vil det oppstå, og jo vanskeligere vil det være å fjerne.
    • Bruk sølvsmykker regelmessig: Gjennom kontakt med huden din og seg selv vil metallet opprettholde en naturlig glans og bidra til å holde det rent.
    Rengjøring av smykker med såpe, vann og tannbørste

    Rengjøring av smykker

    Når smykker blir skitne eller mister glansen, er det på tide å gi dem litt kjærlighet og pleie. Generelt sett kan de fleste smykker rengjøres med en mild såpe og varmt vann


    Unngå å bruke sterke kjemikalier eller slipemidler som kan skade overflaten eller edelstenene.


    For spesifikke rengjøringsmetoder for sølv, gull og edelstener vil vi gå gjennom det i de følgende avsnittene.

    Profesjonell rengjøring

    Hvis du eier verdifulle smykker, spesielt komplekse smykker med innfatninger, myke edelstener eller perler, anbefaler vi å oppsøke en gullsmed for rensing.


    En gullsmed har kunnskap om de beste og sikreste metodene for hvert unike smykke, og har spesialutstyr for å utføre jobben.


    Dette gir også en mulighet for en gullsmed til å inspisere smykkene og informere deg om eventuelle skjulte problemer, som for eksempel innfatninger som trenger stramming. For denne typen smykker er jevnlig profesjonelt vedlikehold en klok investering.

    Ultralydrengjøring

    Ultralydrengjøring er en effektiv metode for å fjerne inngrodd smuss, skitt og rusk ved hjelp av ultralydbølger som beveger seg gjennom vann, ofte med tilsetning av et mildt vaskemiddel.


    Dette er et godt førstevalg for å rengjøre smykkene dine da det ofte er mer effektivt enn å bruke kun såpe og vann.


    Ultralydrengjøring er spesielt nyttig for å løsne smuss fra vanskelig tilgjengelige områder som rundt edelstensinnfatninger. Imidlertid vil det ikke fjerne oksidering som må behandles på annen måte.


    Viktig å huske


    • Det er ikke anbefalt å bruke ultralydrengjøringsapparater på smykker med perler, turkis, opaler, lapis lazuli eller andre myke edelstener, da denne metoden kan skade dem.
    • Det anbefales heller ikke å bruke ultralydrengjørere på smykker med patina eller svartfarging påført overflaten som en del av dekorasjonen, for eksempel forgylte overflater laget med tynn gullfolie påført sølv, da disse kan bli skadet eller fjernet av en ultralydrengjører.
    • Dersom smykkesteinen er festet med lim, kan en ultralydvasker også løse det opp, så i verste fall kan smykkesteinen løsne.
    Ring i en pusseklut

    Pusseklut for smykker

    Pusseklut er det sikreste alternativet for å fjerne oksidering fra dine verdifulle smykker. Du kan velge å bruke disse i stedet for å ty til sølvpolish som, selv om det er enklere, kan være mer risikabelt.


    Pussekluter kan også være mer effektive enn sølvpolish når det gjelder å fjerne hardtsittende oksidering. 


    Kvalitetspussekluter for sølv og gull er impregnert med kjemikalier som effektivt fjerner oksidering samtidig som de er skånsomme nok til å ikke ripe opp metallet.

    Sølvpolish

    For mange sølvsmykker kan du bruke sølvpolish som effektivt fjerner oksidering raskt og enkelt selv på vanskelig tilgjengelige steder. 


    Dette kan være et praktisk alternativ for mange smykker, men det er viktig å være oppmerksom på unntakene.


    Unntak:

    • Smykker med perler, turkis, opaler, lapis lazuli eller andre myke edelstener.
    • Smykker med delikate patinaer eller svartfargede overflater som en del av dekorasjonen.
    Smykker i en bolle med vann og aluminiums folie

    Hjemmelaget elektrokjemisk bad

    Dette er en miljøvennlig og enkel metode for å rengjøre smykker, og den er generelt effektiv for å fjerne hard oksidering. Du trenger følgende ingredienser:

    • 1 ss salt
    • 1 ss natron
    • 1 ss mildt farge- og duftfritt vaskemiddel

    Slik gjør du:

    1. Klipp et stykke aluminiumsfolie som dekker bunnen av en liten glass- eller bolle.
    2. Hell en kopp varmt vann i bollen og bland inn salt, natron og vaskemiddel.
    3. Legg smykkene som skal rengjøres i bollen slik at de hviler på toppen av folien og er dekket av løsningen.
    4. Etter 5 til 10 minutter, fjern smykkene og kast løsningen og folien. Skyll smykkene godt og tørk dem forsiktig.

    Unntak:

    De samme unntakene som for sølvpolish gjelder her.

    Forgylling, gullfylling og gullvermeil

    Forgylling, gullfylling og gullvermeil er forskjellige teknikker for å påføre et lag med gull på andre metaller. 


    Disse gullfinishene er delikate og krever forsiktig rengjøring for å bevare dem. Unngå å bruke for mye kraft når du polerer dem eller bruke harde rengjøringsmidler.


    Generelt sett er sølvpolish og ultralydrengjøringsapparater trygge å bruke med disse gullfinishene med unntak av forgylling, som ikke bør utsettes for ultralydrengjøring.

    Stell av edelstener

    For de fleste edelstener som diamanter, safirer og rubiner anbefales det å bruke en mild såpe og varmt vann for å fjerne smuss og oljer. En myk børste, for eksempel en tannbørste med myke børstehår, kan brukes til å forsiktig skrubbe overflaten. Vær nøye med å skylle grundig og tørk forsiktig med en ren klut.


    Noen edelstener som perler og opaler er mer skjøre og krever spesiell omsorg. Det er best å bruke en fuktig klut til å tørke dem forsiktig og unngå å bruke såpe eller andre kjemikalier som kan skade overflaten.


    Unntak:

    Sølvpolish eller ultralydrengjøringsapparater bør ikke brukes med perler, turkis, opaler, lapis lazuli og andre myke edelstener.

    Andre rengjøringsmidler

    Natronpasta, tannkrem og andre slipende rengjøringsmidler bør aldri brukes til å rense smykker. Disse produktene kan fjerne edelmetall fra overflaten, forårsake riper og gradvis redusere mengden edelmetall i smykkene.

    Oppsummering

    Å ta vare på smykker er en viktig del av å eie dem, og med riktig pleie kan dine kjære smykker vare i mange år fremover. Ved å følge de enkle tipsene og triksene som er nevnt i denne artikkelen, kan du holde smykkene dine skinnende og vakre, klare til å bli beundret av generasjoner som kommer.


    Ofte stilte spørsmål

    Hvor ofte bør jeg rengjøre smykkene mine?

    Det avhenger av hvor ofte du bruker dem, og hva slags smykker det er. Generelt sett bør du rengjøre dem regelmessig for å unngå opphopning av smuss og oljer.

    Kan jeg bruke tannkrem til å rense smykker?

    Det anbefales ikke å bruke tannkrem, da den kan være for grov og ripe overflatene på smykkene dine.

    Hvordan kan jeg unngå at smykker mister glansen?

    Oppbevar smykkene dine riktig når de ikke er i bruk, og unngå kontakt med sterke kjemikalier og kosmetikk.

    Er det trygt å bruke ultralydrengjøring på alle typer smykker?

    Nei, noen smykker, som de med porøse edelstener eller mye inneslutninger, kan bli skadet av ultralydrengjøring. Det er best å konsultere en ekspert før du bruker denne metoden.

    Hvorfor bør jeg oppsøke en gullsmed for vedlikehold av smykker?

    En gullsmed har den nødvendige ekspertisen og utstyret for å utføre grundig vedlikehold og reparasjoner på verdifulle smykker uten å skade dem.