Forlovelsesringer
 • Diamantring Sevendal, klassisk kantet i hvitt gull 1ct diamant
 • Gifteringer
 • Smykker
 • Diamantring Sevendal, klassisk kantet i hvitt gull 1ct diamant
 • Enstens diamantøredobb 6 klør hvitt gull i øret på en modell
 • Tennisarmbånd Sevendal, hvitt gull, 2ct og 6ct på arm
 • Rosettring Sevendal, hvitt gull med 1 carat diamant
 • Om Sevendal
 • Vi velger våre materialer med største omhu for å sikre at de oppfyller de høyeste standardene, både med tanke på kvalitet og vårt ansvar for samfunn og miljø.

  Våre naturlige diamanter er hentet fra Etkati- og Diavik-gruvene i Canada, og hver diamant blir nøye sporet.

  I alle våre smykker bruker vi kun gull som er sertifisert av Fairtrade. Dette sikrer at hvert kjøp bidrar til bedre levekår og miljøstandarder i gruvesamfunnene.

 • Hvordan pusse sølv og rense gullsmykker med edelstener

  Lurer du på hvordan du kan rengjøre smykker som har blitt skitne, mistet glansen, eller bare ikke ser like skinnende ut som før? Enten det er sølv, gull eller smykker med edelstener, krever alt sammen god pleie og jevnlig rengjøring. Så hvordan tar du vare på og rengjør smykkene dine på en trygg måte?


  Her får du ekspertråd om smykkepleie som vil hjelpe deg med å holde sølvet, gullet og edelstenene dine skinnende i lang tid fremover.

  Oppbevaring av smykker

  For å ta godt vare på smykkene er det viktig å oppbevare dem på best mulig måte. Dette er avgjørende for å unngå riper, skader og oksidasjon når de ikke er i bruk. En god praksis er å holde smykkene adskilt fra hverandre for å forhindre gnidning som kan forårsake slitasje. For sikker oppbevaring anbefales det å oppbevare smykkene i små bokser eller lufttette poser når de ikke er i bruk.

  Smykker og vann

  Dusjing kan føre til at smykkene dine blir tilsmusset over tid av rester fra sjampo, balsam og såper. Dette gjelder spesielt for øredobber med stifter, som også kan føre til infeksjoner hvis de ikke holdes rene. Hvis du velger å ha på deg smykker når du dusjer, er det viktig å rengjøre dem grundig med jevne mellomrom. Det er spesielt viktig å unngå å bruke smykker med opaler eller perler i dusjen, da gjentatt kontakt med vann og andre kjemikalier kan permanent misfarge og skade dem.


  Hvis du har planer om å ta en dukkert, er det best å la de dyrebare smykkene dine ligge trygt hjemme: bading i bassenger eller havet mens du har på deg edelt metall eller edelstensmykker anbefales aldri, spesielt hvis du gjør det regelmessig. 


  Klor som brukes i svømmebassenger eller boblebad kan misfarge sølv og mange edelstener. Det kan til og med mulig svekke gull ved å løse opp metallene det er legert med. Når det gjelder saltvann, kan det til og med matte diamanter og bryte ned deler som er loddet i smykker.


  Misfarging av gullsmykker

  Gull-smykker: Gull-smykker av 14 karat eller mer vil vanligvis ikke misfarges eller oksideres ved regelmessig bruk og vedlikehold. Hvis misfargingen bare er smuss på overflaten, bør den kunne vaskes bort med såpe, vann og en myk børste. 


  Gull-vermeil-smykker kan misfarges over tid. Selv om denne overflaten har et tykt gullbelegg, kan oksidasjon fra sølvet under belegget fortsatt lekke gjennom til overflaten. Rengjøringsmetodene for oksidasjon nedenfor vil rengjøre gull-vermeil like bra som sølv. Gullfylte og spesielt gullbelagte gjenstander kan etter hvert slites gjennom til metallet under, noe som kan misfarges seg. Hvis dette er tilfellet, kan du spørre en gullsmed om smykket kan re-plateres.

  Gullsmykker som får huden til å bli svart eller grønn

  Det er mulig at ekte gullsmykker kan få huden din til å bli svart eller grønn, selv om det er ganske sjeldent. Her er noen indikasjoner på hva som kan være årsaken: hvis smykkene dine var rimelige, er det lite sannsynlig at de er laget av ekte gull, ettersom gull er et kostbart metall. Vi anbefaler ikke å bruke basismetaller som messing mot huden din. Hvis du er bekymret for ektheten til smykkene dine, kan en gullsmed utføre en test for å bekrefte det for deg.


  Selv om det er relativt sjeldent, er metallisk slitasje den vanligste årsaken til at huden blir svart av gullsmykker. Dette fenomenet kan oppstå under gullringer. Det kan skyldes bruk av kosmetikk eller rengjøringsmidler som inneholder partikler hardere enn gull. Disse partiklene kan feste seg til huden og gni mot gullet som blir båret tett, noe som resulterer i fjerning av små partikler av gull. Disse partiklene kombineres deretter med svette og hudoljer, og danner en svart flekk. Hvis dette er et problem, anbefales det å bytte kosmetikk hvis mulig. Alternativt bør man sørge for å påføre og fjerne kosmetikk uten smykkene på, samt vaske hendene grundig før man tar på smykkene


  Oksidering

  Oksidering er en naturlig prosess forårsaket av kontakt mellom oksygen og fuktighet med ulike metaller. Hvis ditt en gang blanke sølvsmykke har blitt matt, mørkt eller har mørke flekker, er dette sannsynligvis årsaken. Alle edle metaller kan oksidere i noen grad. Platina og rent gull er de mest motstandsdyktige mot oksider


  Platina og rent gull er de mest motstandsdyktige mot oksidering og vil vise minimal (om noen) oksidering over mange år. På den annen side vil sølvsmykker i sterling sølv oksidere relativt lett og få en brun, grå eller svart farge over tid. Dette er en normal prosess.


  Det har blitt hevdet at rent eller fint sølv ikke vil oksidere, men det er ikke sant: det gjør det, bare mer langsomt og på en mindre merkbar måte enn sterling sølv. Rent sølv kan rengjøres på samme måte som sterling sølv. Årsaken til at sterling sølv oksiderer lettere, skyldes at det er en legering av rent sølv med kobber. Dette gjør metallet hardere og mer egnet for smykkeproduksjon enn rent sølv, som er for mykt for mange bruksområder. Ulempen er at den lille mengden kobberinnhold vil oksidere merkbart mer over tid.

  Hvordan unngå oksidering

  Det er avgjørende å holde smykkene unna trekk og fuktighet når de ikke er i bruk. Spesielt bør du unngå å oppbevare smykkene på badet, da fuktighet kan fremskynde oksideringsprosessen. Hvis du bor et sted med høy luftfuktighet, bør du ta ekstra forholdsregler for å beskytte smykkene dine. Det beste er å oppbevare smykkene i lufttette poser.


  Regelmessig rengjøring av sølvsmykker vil også bidra til å holde oksideringen under kontroll. Jo lenger du lar det være, jo mer oksidering vil det oppstå, og jo vanskeligere vil det være å fjerne. Derfor er det viktig å rengjøre smykkene jevnlig.


  Hvis du bruker sølvsmykker regelmessig, vil det bidra til å bremse oksideringsprosessen. Gjennom kontakt med huden din og seg selv vil metallet opprettholde en naturlig glans og bidra til å holde det rent.

  Rengjøring av smykker med såpe, vann og tannbørste

  Rengjøring av smykker

  Når smykker blir skitne eller mister glansen, er det på tide å gi dem litt kjærlighet og pleie. Generelt sett kan de fleste smykker rengjøres med en mild såpe og varmt vann. 


  Unngå å bruke sterke kjemikalier eller slipemidler som kan skade overflaten eller edelstenene. For spesifikke rengjøringsmetoder for sølv, gull og edelstener, vil vi gå gjennom det i de følgende avsnittene.


  Hvis du eier verdifulle smykker, spesielt komplekse smykker med innfatninger, myke edelstener eller perler, anbefaler vi å konsultere en gullsmed for å få dem renset.


  Gullsmeden vil være kjent med de beste og sikreste metodene for hvert unikt smykke og vil ha spesialutstyr for å utføre jobben. Dette gir også en god mulighet for gullsmeden å inspisere smykkene og informere deg om eventuelle skjulte problemer, for eksempel innfatninger som trenger stramming. For denne typen smykker er jevnlig profesjonelt vedlikehold en klok investering. 


  Vi anbefaler at du grundig sjekker smykkene dine minst to ganger i året.

  Ultralydrengjøring

  Ultralydrengjøring er en effektiv metode for å fjerne inngrodd smuss, skitt og rusk ved hjelp av ultralydbølger som beveger seg gjennom vann, ofte med tilsetning av et mildt vaskemiddel. Dette er et godt førstevalg for å rengjøre smykkene dine, da det ofte er mer effektivt enn å bruke kun såpe og vann. Ultralydrengjøring er spesielt nyttig for å løsne smuss fra vanskelig tilgjengelige områder, som rundt edelstensinnfatninger. Imidlertid vil det ikke fjerne oksidering, som må behandles på annen måte.


  Vær oppmerksom på at bruk av ultralyd kan være risikabelt i enkelte tilfeller, spesielt når det gjelder mykere edelstener eller delikate overflater. Les våre unntak nedenfor.


  Profesjonelle gullsmeder bruker regelmessig ultralydrengjøringsapparater for å fjerne smuss som bygger seg opp under smykkeproduksjon. Heldigvis er det også tilgjengelige ultralydrengjørere for forbrukere, som ofte er rimelige. Vi anbefaler sterkt å skaffe en slik rengjører for å holde smykkene dine i best mulig stand. For å bruke en ultralydrengjører, følg bare instruksjonene som følger med. Generelt anbefales det å bruke en varm vannløsning med en liten mengde mild såpe blandet i. Når rengjøringen er fullført, skyll smykkene godt og tørk dem forsiktig. Du kan vurdere å gjenta rengjøringsprosessen med ultralyd for å løsne eventuelle gjenværende partikler, som lo fra poleringskluter.

  Det er ikke anbefalt å bruke ultralydrengjøringsapparater på smykker med perler, turkis, opaler, lapis lazuli eller andre myke edelstener, da denne metoden kan skade dem.


  Det anbefales heller ikke å bruke ultralydrengjørere på smykker med patina eller svartfarging påført overflaten som en del av dekorasjonen, for eksempel forgylte overflater laget med tynn gullfolie påført sølv, da disse kan bli skadet eller fjernet av en ultralydrengjører.


  Dersom smykkesteinen er festet med lim, kan en ultralydvasker også løse det opp, så i verste fall kan smykkesteinen løsne.

  Ring i en pusseklut

  Pusseklut for smykker


  Pusseklut er det sikreste alternativet for å fjerne oksidering fra dine verdifulle smykker. Du kan velge å bruke disse i stedet for å ty til sølvpolish, som, selv om det er enklere, kan være mer risikabelt. 


  Pussekluter kan også være mer effektive enn sølvpolish når det gjelder å fjerne hardtsittende oksidering. I tillegg vil pussekluter gi smykkene dine en flott glans i prosessen - noen ganger blir jeg til og med overrasket over hvor stor forskjell de kan gjøre. 


  Kvalitetspussekluter for sølv og gull er impregnert med kjemikalier som effektivt fjerner oksidering samtidig som de er skånsomme nok til å ikke ripe opp metallet. Disse klutene kan brukes til de blir helt svarte. For å fjerne oksidering med en pusseklut, gni forsiktig smykkene dine med kluten og forsøk å komme inn i alle sprekker og kriker. Du vil se at kluten får svarte merker når oksideringen fjernes. 


  Vær spesielt forsiktig med områder som har en patina: overdreven gniing kan skade disse overflatene. Når du er ferdig, gi smykkene dine en rask rengjøring med litt såpevann, skyll dem grundig og tørk dem igjen.

  Sølvpolish

  For mange sølvsmykker kan du bruke sølvpolish som effektivt fjerner oksidering raskt og enkelt, selv på vanskelig tilgjengelige steder. Dette kan være et praktisk alternativ for mange smykker, men det er viktig å være oppmerksom på unntakene nedenfor. Når du bruker sølvpolish, sørg for å følge instruksjonene nøye. Etterpå, skyll smykkene grundig og tørk dem forsiktig.


  Unntak:

  Som med ultralydrengjøringsapparater, anbefaler vi generelt ikke å bruke sølvpolish på smykker med perler, turkis, opaler, lapis lazuli eller andre myke edelstener, da disse er porøse og eksponering for polish kan skade dem. Vi anbefaler heller ikke å bruke sølvpolish på smykker med delikate patinaer eller svartfargede overflater som en del av dekorasjonen, da dette kan føre til skade eller fjerning av disse egenskapene.

  Smykker i en bolle med vann og aluminiums folie

  Hjemmelaget elektrokjemisk bad

  Dette er en miljøvennlig og enkel (men vitenskapelig!) metode for å rengjøre smykker, og den er generelt effektiv for å fjerne hard oksidering. Du bør ha alle ingrediensene i skapet ditt. Klipp et stykke aluminiumsfolie som dekker bunnen av et liten glass- eller bolle. Hell deretter en kopp varmt vann i bollen og bland inn følgende:


  1 ss salt

  1 ss natron

  1 ss mildt, farge- og duftfritt vaskemiddel


  Legg smykkene som skal rengjøres i bollen slik at de hviler på toppen av folien og er dekket av løsningen. Etter 5 til 10 minutter kan du fjerne smykkene og kaste løsningen og folien, som sannsynligvis har blitt grå. Gjenta om nødvendig. Pass på å skylle smykkene dine godt etter denne prosessen og tørke dem forsiktig.


  Unntak: 

  Generelt gjelder de samme unntakene som for sølvpolish (se over). 

  Forgylling, gullfylling og gullvermeil

  Forgylling, gullfylling og gullvermeil er forskjellige teknikker for å påføre et lag med gull på andre metaller. Disse gullfinishene er alle delikate og krever forsiktig rengjøring for å bevare dem. Over tid kan gullflatene bli slitt, så det er viktig å behandle dem skånsomt for å beskytte dem. Unngå å bruke for mye kraft når du polerer dem eller bruke harde rengjøringsmidler. Generelt sett er sølvpolish og ultralydrengjøringsapparater trygge å bruke med disse gullfinishene, med unntak av forgylling, som ikke bør utsettes for ultralydrengjøring.

  Stell av edelstener

  For de fleste edelstener, som diamanter, safirer og rubiner, anbefales det å bruke en mild såpe og varmt vann for å fjerne smuss og oljer. En myk børste, for eksempel en tannbørste med myke børstehår, kan brukes til å forsiktig skrubbe overflaten. Vær nøye med å skylle grundig og tørk forsiktig med en ren klut. Noen edelstener, som perler og opaler, er mer skjøre og krever spesiell omsorg. Det er best å bruke en fuktig klut til å tørke dem forsiktig, og unngå å bruke såpe eller andre kjemikalier som kan skade overflaten. Det er viktig å merke seg at sølvpolish eller ultralydrengjøringsapparater ikke bør brukes med perler, turkis, opaler, lapis lazuli og andre myke edelstener.

  Andre rengjøringsmidler

  Natronpasta, tannkrem og andre slipende rengjøringsmidler bør aldri brukes til å rense smykker. Disse produktene kan fjerne edelmetall fra overflaten, forårsake riper og gradvis redusere mengden edelmetall i smykkene.

  Ofte stilte spørsmål

  Hvor ofte bør jeg rengjøre smykkene mine?

  Det avhenger av hvor ofte du bruker dem, og hva slags smykker det er. Generelt sett bør du rengjøre dem regelmessig for å unngå opphopning av smuss og oljer.

  Kan jeg bruke tannkrem til å rense smykker?

  Det anbefales ikke å bruke tannkrem, da den kan være for grov og ripe overflatene på smykkene dine.

  Hvordan kan jeg unngå at smykker mister glansen?

  Oppbevar smykkene dine riktig når de ikke er i bruk, og unngå kontakt med sterke kjemikalier og kosmetikk.

  Er det trygt å bruke ultralydrengjøring på alle typer smykker?

  Nei, noen smykker, som de med porøse edelstener eller mye inneslutninger, kan bli skadet av ultralydrengjøring. Det er best å konsultere en ekspert før du bruker denne metoden.

  Hvorfor bør jeg oppsøke en gullsmed for vedlikehold av smykker?

  En gullsmed har den nødvendige ekspertisen og utstyret for å utføre grundig vedlikehold og reparasjoner på verdifulle smykker uten å skade dem.

  Å ta vare på smykker er en viktig del av å eie dem, og med riktig pleie kan dine kjære smykker vare i mange år fremover. Ved å følge de enkle tipsene og triksene som er nevnt i denne artikkelen, kan du holde smykkene dine skinnende og vakre, klare til å bli beundret av generasjoner som kommer.