Slik velger du riktige diamantøredobber

Diamantøredobber, tidløse smykker som legger den perfekte glansen til ethvert antrekk, krever nøye overveielse når du velger det perfekte paret. 

 

Enten du handler for deg selv eller som gave, vår dyptgående artikkel utforsker de viktige faktorene som former ditt valg av diamantøredobber. 

 

Fra diamantkvalitet og gullfarge til etikk og valg av diamantform, vi tar deg med på en reise gjennom alt du trenger å vite for å gjøre det riktige valget. La oss begynne!

Enstens diamantøredobber: Et klassisk smykke

Enstens diamantøredobber er et klassisk smykke som har vært populært i århundrer. De er enkle og elegante og hører til de mest universelt ettertraktede tilbehørene. Uansett om du er ute etter et hverdagssmykke eller et mer formelt smykke, er enstens diamantøredobber et utmerket valg. De er elegante og tidløse, og kan tilpasses for enhver anledning.

 

Når du skal velge enstens diamantøredobber, er det flere ting du bør vurdere:

 

 • Form: Diamanter kommer i ulike former, hver med sitt eget unike utseende. De mest populære formene er runde, ovale og prinsesseslip.

 • Størrelse: Diamantstørrelsen kan variere fra små, diskrete steiner til store, dristige øredobber.

 • Materiale: Enstens diamantøredobber er vanligvis laget av gull eller platina.

 • Innfatning: Innfatningen refererer til hvordan diamantene er festet til øredobbene. Det finnes hovedsakelig to typer innfatninger: kloinnfatning og sarginfatning.

Diamantform: Hva du bør vite

Diamantens form refererer til den måten en rå diamant er slipt på for å oppnå sin estetiske form. Diamantens form spiller en betydelig rolle i smykkevalget, da den påvirker stilen og hvordan diamanten reflekterer lys. 

 

Hvis du er usikker på hvilken form som passer best for deg, kan det være nyttig å vite at diamantformer vanligvis kan deles inn i tre hovedkategorier: klassiske og mest brukte former (rund, oval, prinsesse), former med en vintage følelse (cushion, asscher, smaragd), og mer unike former (marquise, navette, dråpe).

 

Klassiske former: Runde diamanter er ekstremt populære på grunn av sin enestående glans. Ovale diamanter gir et elegant og sofistikert utseende og gir en illusjon av større størrelse. Prinsesse-slipte diamanter har rene linjer og skarpe vinkler, og gir et moderne og elegant uttrykk.

 

Vintage former: Cushion-slipte diamanter har en tidløs tiltrekning med sin "Hall of Mirrors"-effekt. Asscher-slipte diamanter har et klassisk og tidløst utseende. Smaragd-slipte diamanter er kjent for sin elegante og klassiske form.

 

Unike former: Dråpeslipte diamanter kombinerer runde og marquise-former, og gir et elegant uttrykk. Navetteslipte diamanter har en langstrakt, oval form med spisse ender, mens trillionslipte diamanter gir et moderne og iøynefallende alternativ til de tradisjonelle formene.

 

Valg av diamantform er en personlig beslutning, avhengig av din egen smak og stilpreferanser. Hver form har sitt eget unike særpreg, og det er viktig å velge den som appellerer mest til deg.

Enstens Diamantøreobber med Oval Diamant
Enstens Diamantøreobber med Prinsesse Diamant

Klassiske

Runde diamanter er de mest populære og er kjent for sin eksepsjonelle glans. Ovale diamanter gir en elegant og sofistikert look, mens ovalformen gir en illusjon av større størrelse. Prinsesse-slipte diamanter har rene linjer og vinkler som gir dem et moderne og elegant look.

Enstens Diamantøreobber med Asscher Diamant
Enstens Diamantøreobber med Smaragd slipt Diamant

Vintage

Putekuttdiamanter har et nostalgisk preg, og cushion-slipte diamanter har myke og romantiske kurver. Asscher-slipte diamanter har en tidløs appell med sin "Hall of Mirrors"-effekt. Smaragd-slipte diamanter er kjent for sin elegante og klassiske form.

Enstens Diamantøreobber med Trillion Slipt Diamant
Enstens Diamantøreobber med Drpåe formet Diamant

Unike

Dråpeslipte diamanter kombinerer runde og marquise-former og gir et elegant utseende. Navetteslipte diamanter har en langstrakt, oval form med spisse ender, mens trillionslipte diamanter gir et moderne og iøynefallende alternativ til tradisjonelle former.

Forskjellen mellom kloinnfatning og sarginnfatning

Kloinnfatning og sarginnfatning er to av de mest populære typene innfatninger for diamanter. Hvilken type som er best for deg, avhenger av dine personlige preferanser.

Enstens diamantøredobber med 4klør
Enstens diamantøredobber med sargfattning

Når du har valgt diamantene, må du også velge innfatningen. Det finnes to hovedtyper innfatninger: kloinnfatning og sarginnfatning.

 

Kloinnfatning er den mest populære typen innfatning. Den består av fire eller seks metall "klør" som griper diamanten sikkert på plass. Kloinnfatninger gir maksimal lysksponering, noe som får diamanten til å se større ut og skinne mer.

 

Sarginnfatning er en annen populær type innfatning. Den består av en metallramme som omgir diamanten. Sarginnfatninger gir mer beskyttelse enn kloinnfatninger, men de kan også begrense synligheten til diamanten.

 

Både kloinnfatning og sarginnfatning er gode valg for diamanterøredobber. Den beste typen innfatning for deg avhenger av dine personlige preferanser

Diamantøredobber med 6 eller 4 klør: Hva bør du velge?

Når du står overfor valget mellom diamantøredobber med 4 eller 6 klør, er det viktig å forstå at begge alternativene gir en pålitelig og sikker innfatning for diamantene. Uansett om du velger øredobber med 4 klør eller 6 klør, er målet å sørge for at diamantene holdes trygt på plass.

 

Øredobber med 4 klør gir diamanten en utmerket eksponering. Med færre klør blir diamanten mer synlig, og den har muligheten til å fange og reflektere lys på en imponerende måte. Dette alternativet gir også et rent og minimalistisk design som appellerer til de som foretrekker en enkel estetikk.

 

På den annen side gir en innfatning med 6 klør et mer intrikat og elegant utseende. De ekstra klørne legger til en ekstra dimensjon, og skaper et mer komplekst design med en rundere form. Dette alternativet kan være ideelt for de som foretrekker en mer tradisjonell stil.

 

Både 4-klørs og 6-klørs innfatninger har sine fordeler og er gode valg for diamantøredobber. Det beste valget for deg avhenger av dine personlige preferanser.

 

Hoop-øreringer: En tidløs trend som fortsatt er populær

Hoop-øreringer har vært en vedvarende trend i tusenvis av år og ser ut til å aldri gå av moten. Dette klassiske smykket kan tilpasses enhver anledning, og det passer like godt til hverdagsbruk som til spesielle hendelser.

 

Variert utvalg av hoop-øreringer 

Hoop-øreringer finnes i en rekke former og størrelser. De mest vanlige er runde, men de kan også være ovale, firkantede eller ha andre spennende former. Stilen kan variere fra små og diskré til store og iøynefallende. Hoop-øreringer er tradisjonelt laget av materialer som sølv eller gull, men for en ekstra glitrende vri, kan du også finne varianter med en rad med blendende diamanter.

 

Allsidighet i bruk

Hoop-øreringer er svært allsidige og passer til enhver anledning. Du kan enkelt tilpasse dem for både uformell og formell bruk. For en avslappet hverdagsstil, kan du kombinere hoop-øreringer med jeans og en t-skjorte. For mer formelle anledninger, kan de forvandle seg til et sofistikert tilbehør ved å kombinere dem med en kjole eller annet passende antrekk.

Huggie-øreringer: Små og stilfulle smykker for øreflippen

Huggie-øreringer er delikate smykker som klemmer seg elegant rundt øreflippen din. De har mye til felles med hoop-øreringer, men skiller seg ut ved å være mer beskjedne. Dette gjør dem ideelle for de som elsker formen til øreringer, men som ønsker å unngå overdreven oppmerksomhet.

 

Perfekte for enhver anledning 

Huggie-øreringer er et utmerket hverdagslig tillegg til smykkesamlingen din, og de stråler en enkel og tidløs eleganse. Samtidig kan de også være et stilig tilbehør for spesielle anledninger, da de har evnen til å løfte ethvert antrekk. Med et mangfold av tilgjengelige materialer og stiler, er det enkelt å finne et par huggie-øreringer som passer perfekt til din personlige smak.

 

Variert utvalg av materialer og stiler

Uansett om du foretrekker huggie-øreringer i sølv, gull, roségull eller kanskje til og med med glitrende diamanter, vil du finne et par som kompletterer din stil og personlighet. Huggie-øreringer tilbyr mangfoldige alternativer for enhver smykkeentusiast.

Gullfargevalg for diamantøredobber: Tips og råd

Når du skal velge gullfarge for dine diamantøredobber, er det flere viktige faktorer å vurdere. Hovedsakelig kan du velge mellom tre gullfarger: hvitt gull, gult gull og roségull. Her er noen nyttige tips for å hjelpe deg med beslutningen:

 

Hvitt gull:

Hvitt gull har en moderne og strålende estetikk som komplementerer de fleste klesfarger. Det forsterker også diamantenes glans og glød, og derfor er det en populær valg for diamantsmykker. Hvitt gull passer spesielt godt til de med kjøligere hudtoner.

 

Gult gull:

Gult gull utstråler en klassisk og tidløs appell. Det er den mest hypoallergene av gulltypene og samtidig svært motstandsdyktig mot riper. Gult gull kan spesielt komplementere varme hudtoner.

 

Roségull:

Roségull har økt i popularitet de siste årene. Den har en varm, rosafarget glød som kan komplementere alle hudtoner. Roségull gir også et romantisk og feminint uttrykk.

 

Her er noen generelle råd for å hjelpe deg med gullfargevalget for dine diamantøredobber:

 

1. Hudtone: Generelt sett, hvis du har en kjølig hudtone, vil hvitt gull mest sannsynlig være det beste valget, mens gult eller roségull kan fremheve en varmere hudtone. Men dette er ikke en absolutt regel; det viktigste er din personlige preferanse og komfort.

 

2. Koordinering med andre smykker: Vurder hvilke andre smykker du vanligvis bruker. Hvis du ofte bærer sølvsmykker, vil hvitt gull passe godt. Hvis du foretrekker gulltonede smykker, kan du velge gult gull eller roségull.

 

3. Stilpreferanser: Valg av gullfarge avhenger også av din personlige stil. Hvis du foretrekker en klassisk og tidløs stil, kan gult gull være ideelt. Hvis du liker en moderne og minimalistisk estetikk, kan hvitt gull være det riktige valget. For de med en romantisk og feminin stil, kan roségull være det beste valget.

 

4. Diamanttype: Hvis du har valgt en diamant med en lavere fargegrad, kan gult gull eller roségull bidra til å skjule noe av diamantens gulfarge. For diamantene med høyere fargegrader, vil alle gullfarger fungere godt.

 

Husk at det ikke finnes absolutte riktige eller gale valg når det gjelder gullfarge. Det viktigste er at du velger noe som appellerer til deg personlig og gir deg komfort og glede.

 

Naturlige Diamanter vs. Lab-diamanter: Hva du bør vite

Når du tar beslutningen om diamantøredobber, er det avgjørende å forstå forskjellen mellom naturlige diamanter og lab-diamanter. Her er noen viktige faktorer å vurdere:

 

Naturlige diamanter: Disse diamanter dannes naturlig over lang tid i naturen og er kjent for sin unike skjønnhet og sjeldenhet. De kan være kostbare, og prisen påvirkes av kriterier som farge, klarhet og størrelse.

 

Lab-diamanter: Også kalt syntetiske eller laboratoriediamanter, produseres lab-diamanter under kontrollerte laboratorieforhold. De har de samme kjemiske, visuelle og fysiske egenskapene som naturlige diamanter. Begge typer diamanter vurderes etter de samme kvalitetskriteriene gjennom et graderingssystem. Lab-diamanter kan ofte være et mer kostnadseffektivt alternativ til naturlige diamanter, spesielt for større og høykvalitets diamanter.

 

Etiske diamanter: Etikk og miljøpåvirkning er avgjørende når du handler for diamanter. Naturlige diamanter kan hentes fra gruver, en prosess som kan ha negativ innvirkning på miljøet og gruvearbeidernes forhold. Lab-diamanter anses som et mer etisk og miljøvennlig valg, siden de ikke krever gruvedrift.

Ved å vurdere naturlige diamanter mot lab-diamanter, bør du tenke på dine personlige preferanser, budsjett og eventuelle etiske bekymringer du måtte ha. 

 

Hos Sevendal tilbyr vi både etiske naturlige diamanter og lab-diamanter for å imøtekomme ulike behov og verdier.

Enstens diamantøredobber med 4klør hvitt gull
Enstens diamantøredobber med 6klør hvitt gull

Diamantkvalitet og sertifikater: Viktige faktorer å vurdere

Når du velger diamantøredobber av høy kvalitet, spiller diamantkvalitet en sentral rolle. Sertifikater er også avgjørende for å bekrefte diamantens ekthet og kvalitet. Her er noen viktige poeng å huske:

 

Diamantkvalitet blir vurdert basert på de fire C-ene: Carat (vekt), Clarity (klarhet), Color (farge), og Cut (slip). Disse faktorene kombineres for å bestemme verdien og kvaliteten til en diamant.

 

Carat: Dette refererer til diamantens vekt, hvor en carat tilsvarer 200 milligram. Generelt sett, jo større diamanten er, jo mer verdifull blir den betraktet som.

 

Clarity: Klarhet angår tilstedeværelsen av indre eller ytre feil, som kalles "inclusions" og "blemishes." Diamanter med færre feil vil ha høyere klarhet og dermed høyere verdi.

 

Color: Fargegraden for diamanter går fra D (fargeløs) til Z (lysgul eller brun). Diamanter med mindre farge betraktes som mer verdifulle.

 

Cut: Slip refererer til hvordan diamanten er formet fra råsteinen. En godt utført slip vil maksimere diamantens evne til å reflektere lys, noe som gir den glans og ild.

 

Diamantsertifikater er dokumenter som gir en omfattende og vitenskapelig vurdering av en diamants egenskaper og kvalitet. Slike sertifikater utstedes av anerkjente gemmologiske laboratorier som Gemological Institute of America (GIA), International Gemological Institute (IGI), eller HRD Antwerp.

 

Et typisk diamantsertifikat vil inneholde en detaljert beskrivelse av de fire C-ene (karatvekt, klarhet, farge og slip), i tillegg til ekstra informasjon som diamantens form, målinger, symmetri og fluorescens. Eventuelle inklusjoner eller feil blir også nøye beskrevet.

 

Forståelse og tolkning av et diamantsertifikat er avgjørende når man kjøper en diamant. Det gir kjøperen en tydelig oversikt over sitt kjøp, samtidig som det sikrer at de får en diamant som oppfyller deres forventninger og krav.

Logo Canadamark
Logo Fairtrade Gold

Fairtrade-gull og etiske diamanter: Bærekraftig valg for smykker

I en verden som stadig blir mer bevisst på behovet for bærekraft, rettferdighet og etikk, spiller begreper som Fairtrade-gull og etiske diamanter en betydelig rolle i smykkeindustrien.

 

Fairtrade-sertifisert gull:


Fairtrade-gull stammer fra gruver som har oppfylt strenge sosiale, økonomiske og miljømessige standarder fastsatt av Fairtrade Foundation. Disse standardene sikrer rettferdige arbeidsforhold, rettferdig lønn for arbeidere, og begrenset miljøpåvirkning knyttet til gullutvinning. I tillegg forhindrer de finansiering av konflikter og bruk av barnearbeid. Ved å velge Fairtrade-gull støtter man disse gruvene og bidrar til å etablere en mer rettferdig og bærekraftig gullindustri.

 

Etiske diamanter:


Etiske diamanter henvender seg til diamanter som er utvunnet, kuttet og polert med respekt for både menneskerettigheter og miljøet. De kommer fra gruver som ikke finansierer konflikter, gir arbeiderne rettferdig lønn og arbeidsforhold, og tar miljøhensyn på alvor. For å sikre at diamanter er etiske, må deres opprinnelse bekreftes. Canadamark™-sertifikatet gir garantier for etisk opprinnelse.

 

Canadamark™:


Canadamark™ er en forsikring om at hver diamant er utvunnet i samsvar med strenge etiske standarder som inkluderer sosiale og miljømessige hensyn. Dette sørger for at ingen menneskerettigheter er krenket og ingen miljøskader har oppstått under utvinningen av diamanten. Ved å kjøpe etisk utvunnede diamanter, kan du bidra til å fremme ansvarlig og bærekraftig gruvedrift.


Kimberley-prosessen:


Det er viktig å merke at Kimberley-sertifiseringen kan være vanskelig å validere, da mange diamanter markedsføres som "konfliktfrie" uten tilstrekkelig sporingsinformasjon. Kimberley-sertifiseringen dekker heller ikke aspekter som vold, menneskerettighetsbrudd, korrupsjon, barne- og tvangsarbeid eller miljøhensyn, og er generelt sett utilstrekkelig.

 

Valget av Fairtrade-gull og etiske diamanter bidrar til en mer rettferdig og bærekraftig edelstensindustri. Disse valgene forbedrer levestandarden for gruvearbeidere, reduserer miljøpåvirkningen av utvinning og bekjemper finansiering av konflikter og bruk av barnearbeid i gruveindustrien. Å velge de riktige diamantøredobbene er en spennende prosess som involverer personlige preferanser, budsjett og kvalitetskriterier. Samtidig gir det muligheten til å velge smykker som reflekterer dine verdier og støtter bærekraft.

 

Ofte stilte spørmål om diamantøredobber

Hvordan vet jeg om en lab-diamant er av god kvalitet?

 • Uansett om du kjøper en lab-diamant eller en naturlig diamant, er sertifiseringen avgjørende for å sikre at diamanten er autentisk og hvilken kvalitet den faktisk holder. Lab-diamanter blir vurdert og sertifisert på samme måte som naturlige.  

Er det mulig å få tilpassede diamantøredobber?:

 • Vi har hjelper deg gjerne med å skreddersy diamantøredobber etter dine spesifikke preferanser og behov.


Hva er forskjellen mellom et naturlig diamantsertifikat og et lab-diamantsertifikat?:

 •  Lab-diamanter blir vurdert på samme måte som naturlige diamanter og kommer med et identiske sertifikater. 


Er det etiske alternativer til gull for diamantøredobber?

Hvilken diamantform anses som den mest populære for øredobber?

 • Den mest populære diamantformen for øredobber varierer i henhold til personlige preferanser og trender. Imidlertid er runde diamanter generelt sett veldig populære for øredobber på grunn av deres tidløse og klassiske utseende. Runde diamanter har en evne til å fange og reflektere lys på en fantastisk måte, noe som gir dem en utstråling og glans som appellerer til mange mennesker. Derfor er det vanlig å se runde diamanter brukt i øredobber


Hvilken av de fire C-ene er viktigst å vurdere når man kjøper diamantøredobber?

 • Når du kjøper diamantøredobber, er det viktig å vurdere alle de fire C-ene: karatvekt, klarhet, farge og kutt. Imidlertid kan betydningen av hver av de fire C-ene variere avhengig av personlige preferanser og budsjett.
 • Generelt sett er slipegraden ansett som den viktigste faktoren å vurdere når man kjøper diamantøredobber. Slipegraden refererer til diamantens proporsjoner, symmetri og polering, og det påvirker diamantens lysrefleksjon. En diamant med en god slipegrad vil reflektere lys på en måte som maksimerer glansen.


Er lab-diamanter like holdbare som naturlige diamanter?

 • Ja! Selv om disse dyrkes frem av forskere i laboratorier og ikke i jordskorpen, er lab-dyrkede diamanter 100 prosent ekte, både visuelt og fysisk på linje med naturlige.


Hvordan kan jeg være sikker på at mine diamantøredobber er etiske?

 • Velg å kjøpe diamanter fra forhandlere som er kjent for å handle med etiske og bærekraftige diamanter. Se etter diamanter som er sertifisert av uavhengige og anerkjente organisasjoner som Canadamark.  

Å velge riktige diamantøredobber er en spennende prosess som krever litt kunnskap og omtanke. Ved å vurdere dine personlige preferanser, budsjett, diamantkvalitet, etiske hensyn og gullfargevalg, kan du finne det perfekte paret som komplementerer din stil og gir deg glede i mange år fremover. Husk å velge med hjertet og velge bærekraftig når det er mulig.